Διεθνή

Φλόριντα η συνάντηση Τραμπ – Όρμπαν: Αποστάσεις κρατούν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Φλόριντα η συνάντηση Τραμπ – Όρμπαν: Αποστάσεις κρατούν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Πηγή Φωτογραφίας: RFI

Δηλώνουν ότι οι ενέργειες του ούγγρου πρωθυπουργού δεν εκπροσωπούν την Ένωση.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τα ταξίδια του Βίκτορ Όρμπαν σε Ρωσία και Κίνα, ο ούγγρος πρωθυπουργός συνεχίζει να προβληματίζει τους ευρωπαίους εταίρους του καθώς αυτή ταξίδεψε στη Φλόριντα και συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Φλόριντα.

Ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Τραμπ στο παραλιακό συγκρότημα Mar-a-Lago του πρώην προέδρου και μοιράστηκε μια φωτογραφία των δύο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη λεζάντα: “Συζητήσαμε τρόπους για να κάνουμε ειρήνη. Τα καλά νέα της ημέρας: θα βρει λύση!”

Στον δικό του ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ έγραψε: “Σε ευχαριστώ Βίκτορ. Πρέπει να υπάρξει ΕΙΡΗΝΗ, και μάλιστα γρήγορα”.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν αποστάσεις από την Ουγγαρία, η οποία για τους επόμενους έξι μήνες θα έχει την προεδρία της ΕΕ. Ήδη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ενέργειες του κ. Όρμπαν δεν είναι η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Βίκτορ Όρμπαν στη Φλόριντα δεν σχετίζεται με την ΕΕ.

Τραμπ και Όρμπαν δεν κρύβουν ότι έχουν άριστες σχέσεις. Υπενθυμίζεται πως ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε ταξιδέψει ξανά στην Φλόριντα την περασμένη άνοιξη.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο είχε δηλώσει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις του ούγγρου ΥΠΕΞ ήρθαν σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων νατοϊκών χωρών στην 75η Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσινγκτον, οι οποίες εξέφρασαν την πλήρη και ξεκάθαρη υποστήριξή τους προς το Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αναφέρθηκε στα πρόσφατα ταξίδια του Όρμπαν στη Ρωσία και την Κίνα, δηλώνοντας ότι στο μέλλον, τα μέλη της ΕΕ θα λάβουν μέτρα για να συνετίσουν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

«Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, μια εθνική κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητες για τις εξωτερικές υποθέσεις. Εδώ δόθηκε η εντύπωση ότι η προσωρινή προεδρία (της Ουγγαρίας) λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι γνωστό πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ εκπροσωπούνται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ και η εξωτερική πολιτική από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Γι’ αυτό τους εκλέξαμε. Επομένως αυτή η κατάσταση μας άφησε έκπληκτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολωνός αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments