Nέα της αγοράς

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες – Η εικόνα στο ταμπλό

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες – Η εικόνα στο ταμπλό

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες - Η εικόνα στο ταμπλό

Το θετικό είναι, πάντως, ότι η ελληνική αγορά διατηρείται σταθερά στην περιοχή των 1.440 – 1.450 μονάδων, έχοντας μια ασφαλή απόσταση από τις πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις συνεχίζεται η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να επιδίδονται σε αψιμαχίες για τον έλεγχο του προσήμου.

Το θετικό είναι, πάντως, ότι η ελληνική αγορά διατηρείται σταθερά στην περιοχή των 1.440 – 1.450 μονάδων, έχοντας μια ασφαλή απόσταση από τις πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η αδυναμία μιας πειστικής ανοδικής κίνησης προς τις 1.460 – 1.470 μονάδες είναι πασιφανής, με τους αναλυτές να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στην αποψινή αξιολόγηση του SCOPE.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,12% και διαμορφώνεται στις 1.444,31 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.445,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.441,48 έως 1.448,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς Εθνική – Eurobank χάνουν 1%. Πτώση κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζει και η Motor Oil. Αντίθετα, η Jumbo προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πωλητών, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρεί στο –0,80% και τις 1.256 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής διολισθαίνει στο -1,08% και τα 7,898 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,77% και τα 2,059 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,46% και 1,6325 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στο -0,57% και τα 3,649 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,17% και 3.507 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil αναδιπλώνεται στο -1,2% και τα 22,6 ευρώ, παραμένοντας στα χαμηλά του 2024. Πτώση έως 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΔΕΗ – Viohalco. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 1,6% και επιστρέφει στα 32 ευρώ, με τη μετοχή της ΔΑΑ να έπεται στο +0,8% και να προσεγγίζει τα 8 ευρώ. Κατά 0,5% ανακάμπτει η μετοχή της Jumbo, η οποία απέχει σχεδόν 16% από τα ιστορικά υψηλά των 30 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,29% και 2.304 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,9%, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 6ετίας. Κατά 1,9% περιορίζεται και η Lavipharm, ενώ η μετοχή της ΑΒΑΞ έπεται στο -1,3%. Αντίθετα, Profile και Fourlis ενισχύονται πέριξ του +1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Κέκροψ, η οποία εκτοξεύεται κατά 7%, μετά την απόκτηση του 4,6% από τον διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Σουρέτη.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,3 δισ. ευρώ. 

Στασιμότητα στις παρυφές των 1.450 μονάδων

Σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει σταθερά στην περιοχή των 1.440 – 1.450 μονάδων, εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυξημένης μεταβλητότητας, μειωμένου τζίρου και χαμηλού τέμπο.

Και μπορεί (προς το παρόν) η δυσκολία μιας πειστικής ανοδικής κίνησης να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από εμφανής, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις κρίσιμες και πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Έχοντας, επίσης, κατά νου ότι το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευμετάβλητο και νευρικό, καθώς και ότι πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο προς τις ράθυμες συνεδριάσεις του Αυγούστου, είναι αρκετά πιθανό αυτή η σταθεροποιητική τάση να πάρει παράταση και τις επόμενες εβδομάδες.

Ιδίως από την στιγμή που η εγχώρια ειδησεογραφία παρουσιάζει μια ένδεια ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι όλες οι σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική αγορά έχουν μετατοπιστεί χρονικά για τον Σεπτέμβριο και τους υπόλοιπους μήνες του Αυγούστου.

«Οι σημαντικές “άμυνες” που βγήκαν εσχάτως στην περιοχή των 1.400 μονάδων καθιστούν το εν λόγω επίπεδο σημαντική στήριξη για τις επόμενες συνεδριάσεις» τονίζει, χαρακτηριστικά, ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Σήμερα, πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών περιμένει τον γερμανικό οίκο SCOPE -ο πρώτος που επανέφερε τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας– να δημοσιοποιήσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία, με τη ρεαλιστική προσδοκία να αφορά την πιθανή αναβάθμιση του outlook σε θετικό.

«Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε τιμές υψηλότερες του 1.435 απομακρύνει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης μέχρι το 1.360 και επαναφέρει τον δείκτη στην ζώνη διακυμάνσεων 1.435 – 1.500. Εμπόδια πλέον, μικρής όμως σημασίας, στις ανοδικές διαθέσεις του δείκτη αποτελούν τα επίπεδα 1.450, 1.460 και 1.480» επισημαίνει, από την πλευρά της, η HellasFin.

Οριακή άνοδος στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν την επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού στο 3% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στα τραπεζικά μεγέθη του β’ τριμήνου.

Κάπως έτσι, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης μετά τις χθεσινοβραδινές απώλειες, οι οποίες έβαλαν φρένο στο σερί… ιστορικών υψηλών του S&P 500. Στην Ευρώπη, παράλληλα, ο Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,28%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,65%.

Πηγή: naftemporiki.gr-Γεράσιμος Χιόνης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments