Οικονομία

Αποφάσεις-πακέτο για δημοσιονομικό “μαξιλάρι” και τριπλή δόση αποπληρωμής μνημονιακού δανείου

Αποφάσεις-πακέτο για δημοσιονομικό “μαξιλάρι” και τριπλή δόση αποπληρωμής μνημονιακού δανείου

Πηγή Φωτογραφίας: European flags fly at half-mast at EU Commission headquarters in solidarity with the victims of the forest fires in Greece, respecting the national mourning declared by the authorities in Brussels, Belgium on Jul. 25, 2018 / Οι Ευρωπαϊκές σημαίες κυματίζουν μεσίστιες έξω απο τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένδειξη αλληλεγύης για το θάνατο πολιτών στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουλίου, 2018.

Από τις αρχές του φθινοπώρου, η Αθήνα θα αρχίσει να στέλνει και επίσημα στους θεσμούς το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης από το GLF. Το αίτημα θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) και να επικυρωθεί σε μια από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης

Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά για την Αθήνα η αντίστροφη μέτρηση για τη δραστική μείωση του χρέους με την πρόωρη αποπληρωμή, για πρώτη φορά, μιας τριπλής δόσης από το δάνειο που πήρε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη στην αρχή του πρώτου μνημονίου.

Από τις αρχές του φθινοπώρου, η Αθήνα θα αρχίσει να στέλνει και επίσημα στους θεσμούς το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης από το GLF. Το αίτημα θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) και να επικυρωθεί σε μια από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης. Μια ακόμη μακρά διαδικασία για το ελληνικό αίτημα θα είναι η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Μόλις τελειώσει και η διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων θα έρθει η σειρά του ESM. Εκτός από την -τυπική- έγκριση του ελληνικού αιτήματος θα πρέπει να αποποιηθεί και του δικαιώματός του να διεκδικήσει ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας και αυτός την αποπληρωμή των δικών δανείων τη στιγμή που η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα τρεις δόσεις του GLF. Πριν από τις επίσημες διαδικασίες έχει προηγηθεί ένας πολύμηνος διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες που θα τρέξουν τους επόμενους μήνες είναι ήδη γνωστές σε όλους και απλώς μένουν οι τυπικές εγκρίσεις.

Η απελευθέρωση στο “μαξιλάρι” του ESM Αυτή την φορά, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα πρέπει να αποφασίσει και άλλο ένα κρίσιμο θέμα: την αποδέσμευση του “μαξιλαριού” των 15,7 δισ. ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα, στο τέλος του τρίτου μνημονίου. Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί με μοναδικό σκοπό να αποτελέσουν “ανάχωμα” στις πιέσεις που θα είχε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επανόδου της στις αγορές. Αυτό που διεκδικεί τώρα η Ελλάδα είναι ο περιορισμός αυτός να αρθεί και να μπορεί το Δημόσιο να χρησιμοποιήσει πλέον τα χρήματα αυτά για την αποπληρωμή παλαιότερου χρέους. Το θέμα έχει συζητηθεί ήδη με τον οργανισμό και έχει τύχει μιας αρχικής έγκρισης, η οποία εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να επικυρωθεί και από απόφαση του ΔΣ του οργανισμού. Μάλιστα ο σχεδιασμός θέλει ένα μέρος από την τριπλή δόση του GLF να πληρώνεται από το μαξιλάρι του ΕSM. Όλα αυτά τα θετικά νέα για το ελληνικό χρέος θα συναντηθούν χρονικά περί τα μέσα του Δεκεμβρίου

Όλα μαζί τον Δεκέμβριο Ο σχεδιασμός θέλει κοντά στα μέσα του Δεκεμβρίου να συναντιούνται χρονικά όλες οι τυπικές εγκρίσεις για την πρόωρη αποπληρωμή της 3ης δόσης και η απελευθέρωση του “μαξιλαριού” του ESM. Το χρέος θα πετύχει να μειωθεί μεν στο τέλος του χρόνου στο 153% του ΑΕΠ. Ωστόσο από τον επόμενο χρόνο η Eurostat είναι πιθανό να αυξήσει ελαφρά το ποσοστό του χρέους γράφοντας στα έτη από το 2012 μέχρι και σήμερα τους μισούς από τους αναβαλλόμενους τόκους του δανείου ύψους 95 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από τον πρόγονο του ESΜ, τον EFSF, στο δεύτερο μνημόνιο. Το ποσό θα αφορά 11 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Δημοσιογράφος: Τάσος Δασόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments