Policy Briefs

ΕΕ: Η ψήφος των Πρασίνων θα κάνει τη διαφορά για την φον ντερ Λάιεν

ΕΕ: Η ψήφος των Πρασίνων θα κάνει τη διαφορά για την φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: European Parliament

Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τη Γερμανίδα πρώην υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα πρέπει να πείσει τους ευρωβουλευτές.

Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη των Πρασίνων για να διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάζοντας την υποψήφια σε κινήσεις λεπτών ισορροπιών κατά τις συναντήσεις της στις Βρυξέλλες, πριν από την επικυρωτική ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Μετά από μια δεύτερη συνάντηση με τη φον ντερ Λάιεν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων/EFA, Μπας Άικχαουτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης (10 Ιουλίου) ότι οι συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητές της κινούνται «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά ότι δεν μπορεί να θεωρεί ακόμη δεδομένη την υποστήριξη της ομάδας του.

Η Γερμανίδα πολιτικός πρόκειται να περιγράψει το πρόγραμμά της για την επόμενη θητεία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 18 Ιουλίου.

Πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των νεοεκλεγέντων νομοθετών, δηλαδή 361 ψήφους, μετά τη στήριξη της υποψηφιότητάς της από όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ εκτός από την Τζιόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Με τη φιλελεύθερη ομάδα Renew και τους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D), στους οποίους προσέφερε αμέσως κλάδο ελαίας όταν το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο στις εκλογές της ΕΕ πριν από ένα μήνα, η φον ντερ Λάιεν έχει θεωρητικά στο τσεπάκι της 401 πιθανές ψήφους.

Όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρη για την καθολική υποστήριξη ακόμη και εντός της δικής της ομάδας, με ένα σημαντικό ποσοστό να είναι εμφανώς δυσαρεστημένο από τη ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας της απερχόμενης Επιτροπής, και το να δυσαρεστήσει κάποιους από αυτούς είναι ένα ρίσκο που ίσως πρέπει να πάρει.

Το 136μελές S&D, την υποστήριξη του οποίου αναμφίβολα χρειάζεται η υποψήφια πρόεδρος, έχει καταστήσει σαφές στα «βασικά αιτήματα» που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, μια ημέρα πριν από τη δεύτερη συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με τους Πράσινους, ότι οι κλιματικοί στόχοι και η περιβαλλοντική νομοθεσία – η οποία περιλαμβάνει έναν νόμο για την αποκατάσταση της φύσης που το ΕΛΚ προσπάθησε να μπλοκάρει – «πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους».

Η κεντροαριστερή ομάδα αναφέρθηκε ρητά στην απαγόρευση των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035 και στον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών. Το ΕΛΚ έχει δηλώσει ότι θέλει να επανεξετάσει και τα δύο μέτρα τους επόμενους μήνες.

Η ομάδα Renew επέμεινε επίσης στην ανάγκη «σεβασμού της Πράσινης Συμφωνίας», κατά τη διάρκεια της δικής της ανταλλαγής απόψεων με τη φον ντερ Λάιεν χθες. Μια άλλη κόκκινη γραμμή που μοιράζονται οι Φιλελεύθεροι, το S&D και οι Πράσινοι, που είναι η συνεργασία με λαϊκιστικές και εθνικιστικές παρατάξεις, περιορίζει το περιθώριο της να αναζητήσει εναλλακτική στήριξη στη δεξιά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η Renew απέσπασε την υπόσχεση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία «δομημένη συνεργασία» με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) που δημιουργήθηκε από το πλέον εκτός ΕΕ και ΕΚ κόμμα των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα κυριαρχείται από το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζιόρτζια Μελόνι.

Η φον ντερ Λάιεν είχε «φλερτάρει» ενεργά με την λαϊκίστρια Ιταλίδα πρωθυπουργό ενόψει των ευρωεκλογών και σχεδιάζει να συναντηθεί με την ομάδα μέσα στην επόμενη εβδομάδα και πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

«Το Renew Europe έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προθυμία του ΕΛΚ να κάνει συμφωνίες με την ακροδεξιά και παροτρύνουμε να αλλάξει πορεία», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας Βαλερί Χαγιέ μετά τη συνάντηση, παρά τις διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας πολιτικού.

Οι Πράσινοι ζήτησαν επίσης από τη φον ντερ Λάιεν να τραβήξει μια σαφή γραμμή μεταξύ της ίδιας και του ευρωσκεπτικιστικού ECR. (Η συνεργασία με οποιαδήποτε από τις δύο νέες ακροδεξιές ομάδες – τους Πατριώτες του Ορμπάν και τη μικρότερη Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών υπό την ηγεσία της αμφιλεγόμενης Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) – θα ήταν σαφώς πέρα από κάθε όριο).

Ενώ η ανάγκη για υποστήριξη από τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Κοινοβουλίου, το S&D, φαίνεται να είναι αυτονόητη, τόσο οι Πράσινοι όσο και το Renew τόνισαν ότι η φον ντερ Λάιεν εξαρτάται επίσης από την υποστήριξη των 53 και 77 ευρωβουλευτών τους.

«Χωρίς την υποστήριξή μας, δεν είναι δυνατή μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία», δήλωσε η Βαλερί Χαγιέ.

Ο Άικχαουτ των Πρασίνων επεσήμανε το γεγονός ότι η φον ντερ Λάιεν μίλησε πρώτα με τα τέσσερα κεντρώα κόμματα. «Νομίζω ότι αυτή η σειρά λέει κάτι για το ποιες είναι οι προθέσεις της», είπε. Δεν βλέπει «άλλη επιλογή» για αυτήν πέρα από τη κατάρσιτη ενός δημοκρατικού, κεντρώου πολιτικού προγράμματος αποδεκτού από τη δική της ομάδα, το S&D, το Renew και τους Πράσινους.

Η φον ντερ Λάιεν, λοιπόν, βρίσκεται στη θέση να πρέπει να παράγει «πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές» τις οποίες οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, οι φιλελεύθεροι του Renew Europe και οι Πράσινοι μπορούν να υποστηρίξουν δημοσίως χωρίς κόστος, αλλά την ίδια ώρα δεν θα αποξενώσουν πολλά μέλη της δικής της κεντροδεξιάς ομάδας.

Έχει ακριβώς μία εβδομάδα για να τα καταφέρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments