Policy Briefs

Ο προβληματισμός του Ομπάμα για τον φίλο του Μπάιντεν

Ο προβληματισμός του Ομπάμα για τον φίλο του Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο ολοένα και πιο έντονος προβληματισμός του Ομπάμα για την ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να κερδίσει, είναι ένα από τα μυστικά της Ουάσιγκτον που δεν παρέμειναν «επτασφράγιστα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Νάνσι Πελόζι μιλούν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο «περιβάλλον» τους για τον Τζο Μπάιντεν και το μέλλον της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως μεταδίδει το CNN, τόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους «για το πόσο πιο δύσκολο, θεωρούν, πως έχει γίνει για τον πρόεδρο να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς από τους δύο δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το τι πρέπει να κάνει».

Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν διακαώς να τερματιστούν οι εσωκομματικές διαμάχες, ώστε να επικεντρωθούν στη μάχη απέναντι στον Τραμπ. «Και εκλιπαρούν τον Ομπάμα και την Πελόζι να τους βοηθήσουν να το πετύχουν, γνωρίζοντας ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δεν έχει την εμπιστοσύνη του Μπάιντεν και ότι ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις δεν έχει την άνεση να μεταφέρει το μήνυμα», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Το CNN μίλησε με περισσότερα από δώδεκα μέλη του Κογκρέσου, στελέχη και ακόμη πολλές επαφές που επικοινωνούν τόσο με τον Ομπάμα όσο και με την Πελόζι.

Ο ολοένα και πιο έντονος προβληματισμός του Ομπάμα «για την ικανότητα του φίλου του να κερδίσει», είναι ένα από τα μυστικά της Ουάσιγκτον που δεν παρέμειναν «επτασφράγιστα», σχολιάζει το CNN.

Η απόφαση του Ομπάμα να μην προβεί σε κανένα δημόσιο σχόλιο επί δύο εβδομάδες είχε ενοχλήσει αρκετές προσωπικότητες των Δημοκρατικών, που αισθάνθηκαν ότι τους άφησε να παραπαίουν, με το να διατηρούν την ίδια στάση, όπως είχε συμβεί σε μεγάλο βαθμό και με όσα είχαν συμβεί στην περίοδο μετά το τέλος της δεύτερης θητείας Ομπάμα.

Μετά το ντιμπέιτ, έγραψε στο Χ: «Κακές βραδιές ντιμπέιτ μπορούν να συμβούν. Πιστέψτε με, το ξέρω». Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε και σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων στη Νέα Υόρκη για τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, το βράδυ μετά την εμφάνιση του Μπάιντεν.

Οπως αποκαλύπτει το CNN, ο πρώην πρόεδρος δεν είχε καν προγραμματίσει να κάνει κάποια δημόσια δήλωση, αλλά ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του Ομπάμα συντονίστηκαν για να δημοσιευτεί αυτή η ανάρτηση με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις θέσεις της εκστρατείας του Μπάιντεν, ότι και το πρώτο ντιμπέιτ επανεκλογής του Ομπάμα το 2012 είχε πάει άσχημα, αλλά δεν οδήγησε στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του.

Από την πλευρά της, η 84χρονη πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτής από το 1987 έως και σήμερα και επί σειρά ετών σύμμαχος του Τζο Μπάιντεν, κάλεσε πριν από λίγα 24ωρα τον 81χρονο Μπάιντεν να επανεξετάσει την προεδρική υποψηφιότητά του υποστηρίζοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» και ότι θα πρέπει να λάβει μια απόφαση. Μιλώντας στην εκπομπή «Morning Joe» του δικτύου MSNBC, η Νάνσι Πελόζι είπε ότι θα στηρίξει τον Τζο Μπάιντεν «ό,τι και αν εκείνος αποφασίσει».

Ενδεικτικό του κλίματος εντός και εκτός κόμματος είναι πως στη χθεσινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο Μπάιντεν, εστιάζοντας εξ αρχής στη νατοϊκή συμμαχία και τη στάση που ο αντίπαλός του τηρεί ως προς αυτήν, οι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με το ενδεχόμενο απόσυρσής του από τον προεκλογικό αγώνα και τις εναλλακτικές των Δημοκρατικών.

Αρκετοί έσπευσαν να παρατηρήσουν πως, και χθες, μέσα σε λίγες ώρες, ο Μπάιντεν είχε δημοσίως αποκαλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο «Πούτιν», στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις… «Τραμπ», στη συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments