Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Ηρεμία πριν από την καταιγίδα;

Ελληνοτουρκικά: Ηρεμία πριν από την καταιγίδα;

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κ. Ερντογάν θα επιμείνει μέχρι τέλους την σκληρή γραμμή στο Κυπριακό.

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις, διατηρούν Αθήνα και Άγκυρα και ήδη έχει κλειστεί το επόμενο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 45 λεπτά την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και θα έχουν ένα ακόμα τετ-α-τετ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί θα γίνει μια προσπάθεια η συζήτηση να μπει σε πιο βαριά θέματα, ωστόσο στην Αθήνα γνωρίζουν πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα.

Σε αυτήν την περίοδο, υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα και έμφαση δίνεται σε θέματα που μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως η οικονομία. Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την αύξηση του εμπορίου μεταξύ τους. Επίσης, η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αφέλεια, καθώς η τουρκική στάση δεν μπορεί να αλλάξει ξαφνικά. Για παράδειγμα, την Πέμπτη το πρωί, ένα τουρκικό αλιευτικό αρνήθηκε να υπακούσει σε έλεγχο από περιπολικό σκάφος του λιμενικού, προκαλώντας επακόμβηση με ένα άλλο σκάφος.

Η ακτοφυλακή της γείτονος ισχυρίζεται ότι το αλιευτικό πλοίο παρενοχλήθηκε από το ελληνικό σκάφος στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επισημαίνει ότι η επιχείρηση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος ήταν αναγκαία λόγω της κατάστασης.

Παρά ταύτα, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι επιθυμεί να συνεχίσει τον διάλογο και η Αθήνα έχει θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κ. Ερντογάν θα επιμείνει μέχρι τέλους την σκληρή γραμμή στο Κυπριακό και μια εικόνα θα δοθεί το επόμενο Σάββατο οπότε και θα μεταβεί στα κατεχόμενα. Την ημέρα εκείνη συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και σε μια κίνηση που έχει έντονο συμβολισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί στη Λευκωσία.

Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το Κυπριακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, βασιζόμενη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αναφορικά με τις φήμες για πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για το θέμα και ότι είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Να σημειωθεί ακόμη ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπογράμμισε πως η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments