Πολιτική

Η εκλογή της φον ντερ Λάιεν και ο κρίσιμος ρόλος Μητσοτάκη

Η εκλογή της φον ντερ Λάιεν και ο κρίσιμος ρόλος Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο για την εκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην προεδρία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 18 Ιουλίου έχει προκαλέσει κινητικότητα στη Νέα Δημοκρατία.

Ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι με τα μάτια στραμμένα στην ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Ιουλίου. «Ποτέ στο παρελθόν, δεν υπήρχε τόσο ενδιαφέρον και συζητήσεις για τις εκλογές των οργάνων της ΕΕ» λέει με σκωπτικό ύφος παλαιός κοινοβουλευτικός της Νέας Δημοκρατίας.

Παρόλο που φαίνεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει τη σχετική στήριξη για την εκλογή της ως πρόεδρος της Επιτροπής μετά τη συμφωνία των τριών κυρίαρχων ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, υπάρχουν αμφιβολίες για την επιτυχία της ψηφοφορίας. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα, η ομάδα του Μακρόν φαίνεται απογοητευμένη, καθώς δεν κατάφερε να επιτύχει ό,τι είχε συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα της προεδρίας της επιτροπής Περιβάλλοντος, που έχει μεγάλη επιρροή στην ευρωενωσιακή νομοθεσία.

Μετά την Ούρσουλα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, είναι επίσης αγαπημένος των Γερμανών. Επίσης, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναμένεται να εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αν υπάρξει αντίθεση στην εκλογή της Φον ντερ Λάιεν, ενδέχεται να εξεταστεί για την προεδρία της Κομισιόν. Επιπλέον, οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν Γερμανό υποψήφιο για την Επιτροπή.

Παρόλο που το ενδεχόμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός φαίνεται απίθανο, σε περίπτωση που ανοίξει αυτή η δυνατότητα, θα προκύψει ξαφνικά και το θέμα της ηγεσίας για τη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτήν την επείγουσα κατάσταση, δεν υπάρχει χρόνος για τη διεξαγωγή διαδικασιών για την εκλογή ενός νέου αρχηγού του κόμματος, οπότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, είναι επίσης γνωστό ότι ο Κωστής Χατζηδάκης ενδιαφέρεται για τη θέση και έχει τη στήριξη μιας ομάδας βουλευτών, όπως και ο Νίκος Δένδιας.

Ίσως ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιθυμούσε να αναλάβει κάποιο ρόλο ως Επίτροπος, αφού φημολογείται ότι έχει συμφωνήσει να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής για το ΕΛΚ. Ενδεχομένως να ζητηθεί να δοθεί προτεραιότητα σε γυναίκα ως επίτροπος, αν και ο Νίκος Δένδιας φαίνεται να έχει περισσότερη υποστήριξη στη βάση του κόμματος. Ωστόσο, με έναν ισχυρό πρωθυπουργό εν ενεργεία, τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Μετά την αποτυχία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εκλογές για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν κατέβηκε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος από το ΕΛΚ. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ευρύτερες συμφωνίες, με υποψήφιους όπως ο Ισπανός Εστεμπάν, Γκονδάλες Πονς και η Γερμανίδα Σαμπίν Βερχέιεν. Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στην πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας, Εύα Κόπατς. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το μεσημέρι.

Φυσικά, όλα αυτά συζητούνται εντονότερα τις τελευταίες ημέρες μετά την παρέμβαση του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ζήτησε την υποστήριξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά με έναν τρόπο που υπονοεί ότι υπάρχουν ευρωβουλευτές που φοβούνται ότι θα την “μαυρίσουν”.

Οι πιο έμπειροι και συνετοί πιστεύουν ότι αυτά τα σενάρια θα παραμείνουν απλά σενάρια και ότι εάν οι διαδικασίες ανοίξουν, θα γίνει προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, με πρωτοβουλία προερχόμενη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments