Πολιτική

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη με Γκουτέρες για το Κυπριακό

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη με Γκουτέρες για το Κυπριακό

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τα μυστικά εθνικά «όπλα» εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει τις προκλήσεις.

Μετά από ένα τριήμερο έντονων διπλωματικών διεργασιών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ουάσιγκτον ταξίδεψε για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες οκτώ μόλις ημέρες από την 50η «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με τον ίδιο να συμμετέχει σε εκδήλωση που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στις 20 Ιουλίου ως προσκεκλημένος του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι μια θέση από την οποία Αθήνα και Λευκωσία δεν αποκλίνουν» επισήμανε χθες στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε τονίζοντας ότι «είναι επιβεβλημένο να κλείσει αυτή η πληγή που κρατά το νησί διαιρεμένο και να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση». Άλλωστε το Κυπριακό έθεσε και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μένει να διαφανεί ποιο είναι το περιεχόμενο της έκθεσης που κατέθεσε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, για να διαφανεί από πού μπορεί να πιαστεί εκ νέου το νήμα των συνομιλιών και ποια παραμένουν τα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών.

Ιανός ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Το γεγονός ότι εντός της αίθουσας του ΝΑΤΟ και παρουσία των ηγετών της Συμμαχίας ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποιούσε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι ο κ. Μίτσκοσκι επιμένει να παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών εντός συνόρων αποκαλώντας τη χώρα του «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που έπραξε και προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Για μια εντελώς αντιπαραγωγική τακτική έκανε λόγο ο πρωθυπουργός καλώντας τη γειτονική χώρα αν θέλει να διαγράψει ευρωπαϊκή τροχιά να συμμορφωθεί με τη διεθνή συμφωνία και το διεθνές δίκαιο. Προανήγγειλε «εργαλεία» που έχει η Ελλάδα σε περίπτωση που επιμείνει στην τακτική της η Βόρεια Μακεδονία, χωρίς ωστόσο να τα αποκαλύπτει.

Ούτε Φ-16, ούτε Patriot, ούτε S-300

Δεδομένου ότι εντός των τειχών ξεκίνησε μια φημολογία από την αντιπολίτευση για κενά στην εθνική μας άμυνα λόγω αμυντικής στήριξης στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας».

Εξήγησε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα επενδύει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της, τονίζοντας ότι «σήμερα η χώρα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ό,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, το 2019, τη διακυβέρνηση του τόπου».

«Για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε» είπε, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 στην πρωτοβουλία των F-16, ενώ δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300.

«Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να στηρίξουμε την Ουκρανία» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments