Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές: Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έδωσε βήμα για να σταλεί μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Κυβερνητικές πηγές: Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έδωσε βήμα για να σταλεί μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ξεκάθαρο το μήνυμα Μητσοτάκη στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

«Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτέλεσε το βήμα για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι πρέπει να σεβαστεί το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς την ονομασία της χώρας, ενώ οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το Κυπριακό δίνουν νέα δυναμική στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή των Σκοπίων σε αυτή την τακτική.

Τονίζουν ακόμη ότι η χώρα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ότι αφορά στα fake news για κενά στην άμυνα υπογραμμίζουν ότι: «Ποτέ ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για fake news των γνωστών κύκλων. Όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος για άλλη μια φορά χθες το βράδυ.

Και σημειώνουν:

  •  Πρώτον: η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι υλικό που μπορεί να λήγει και σύντομα και θα πληρώναμε και χρήματα για να το καταστρέψουμε. Και όπως έχει τονίσει επίσης πολλές φορές ο Κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.
  •  Και Δεύτερον: Ας αξιολογηθούν οι δυνατότητες των Ενόπλων δυνάμεων σήμερα και ας συγκριθούν με εκείνες του 2019.

Μαρινάκης: Το Κυπριακό κορυφαία μας προτεραιότητα, καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα

«Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η νήσος Ζουράφα είναι δικό της έδαφος. Το ελληνικό Λιμενικό εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ακολούθησε ό,τι προβλέπει η διαδικασία», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ, αξιολογώντας το «επεισόδιο» αυτό ως κάτι όχι και τόσο σημαντικό.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Το γεγονός ότι υπάρχει θετικό κλίμα στις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί αυτομάτως όλες μας οι διαφορές με την Τουρκία, οι οποίες συμπυκνώνονται στον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», υπενθύμισε δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει διάλογος.

Μάλιστα, απέκλεισε κάθε υπόνοια συζήτησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι «για να πάμε στη Χάγη, προϋποθέτει να υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ και των δύο μερών». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει σπιθαμή σε όσα διεκδικεί, με τη λογική «να κερδίζουμε προς όφελος της χώρας μας».

Ως προς το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το ζήτημα ως κορυφαία προτεραιότητα, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να βαδίζουν χέρι-χέρι. «Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, χωρίς καμία διάθεση φιέστας, αλλά με σεβασμό στην ιστορία. Η Λευκωσία είναι η μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώνει τον Ελληνισμό η Κύπρος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments