Πολιτική

Νέο μήνυμα της Αθήνας στον Μίτσκοσκι: Δεν υπάρχει Ευρώπη και Βόρεια Μακεδονία αν δεν αλλάξεις τακτική

Νέο μήνυμα της Αθήνας στον Μίτσκοσκι: Δεν υπάρχει Ευρώπη και Βόρεια Μακεδονία αν δεν αλλάξεις τακτική

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Για δικαίωση της πολιτικής Μητσοτάκη σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε εκ νέου λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και συχνότητα οι προκλήσεις από τη νέα ηγεσία στη γείτονα.

Για ομήρους του παρελθόντος, μιλά τώρα ο πρωθυπουργός της γείτονος, έχοντας στην... τσεπη του και το δάνειο των 500 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε (πιθανώς και με ρωσικη παραίνεση) από τον ομόλογό του της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν

Για δικαίωση της πολιτικής Μητσοτάκη σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε εκ νέου λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και συχνότητα οι προκλήσεις από τη νέα ηγεσία στη γείτονα.

Ο πρόεδρος της χώρας,  Γκορτνάνα Σιλιάνοφσκα, βγήκε να μιλήσει για «μακεδονικό στρατό» και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι μετά τον κλαυσίγελο του «άλλα λέω» εντός Συνόδου Κορυφής και άλλα εκτός, συνέχισε απτόητος να αναφέρεται σε «Μακεδονία» σκέτο. Το παζλ των τελευταίων προκλήσεων ήρθε να συμπληρώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, με τον ισχυρισμό ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών! 

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, δεν είμαστε ακόμη εκεί,  έχουμε “χαρτιά ” και διαχρονικα “όπλα”», είπε ο εκπρόσωπος, κάνοντας κατά τα άλλα λόγο για δικαίωση της πολιτικής Μητσοτάκη -τόσο για τις ενστάσεις που είχε εκφράσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ως Πρωθυπουργός με τη μη κύρωση των μνημονίων των Πρεσπών. 

Οπως και να έχει, ξεκαθάρισε, δεν θα έχουμε συζήτηση  Ευρώπη και Βόρεια Μακεδονία, αν δεν αλλάξουν στρατηγική. 

«Μετά τις πρώτες δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας από την αντιπολίτευση μάς έλεγαν: “ψηφίστε τα όλα τώρα, όλα  τα μνημόνια”», υπενθύμισε ο κ. Μαρινάκης, ένα όμως από τα μνημόνια της Συμφωνίας, αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Εμείς λοιπόν συνειδητά δεν τα ψηφίζουμε ως στρατηγική και τώρα έρχονται αυτοί που έλεγαν “ψηφίστε τα όλα” και μας λένε “βάλτε μπλοκο” (στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος)», παρατήρησε χερακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 

Η τήρηση της συμφωνίας δεν είναι καθόλου δεδομένη από την άλλη πλευρά, τόνισε ο κ. Μαρινάκης και σε προηγούμενη συνέντευξή του στο κανάλι ΟΝΕ. Και μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «όχι της Συμφωνίας γενικότερα, αλλα της πρώτης σελίδας της Συμφωνίας, που είναι η erga omnes ονομασία του κράτους. Βόρεια Μακεδονία. Τη στιγμή λοιπόν που το είδαμε αυτό, προφανώς και συνειδητά, δεν προχωρήσαμε στην κύρωση των μνημονίων. Τότε επιτακτικά μας το ζητούσε η αντιπολίτευση, η οποία σήμερα μας ζητάει να μπλοκάρουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε τι έλεγε πριν από 2 μήνες; Να κυρώσουμε χθες τα μνημόνια. Ένα εκ των μνημονίων, αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Αρα μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό», επανέλαβε. 

Στα Σκόπια πάντως επιμένουν, με τον υπουργό Εξωτερικών, Τίμτσο Μουτσούνσκι, να φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αρνείται τα περί απόπειρας εισαγωγής  «διπλής ονομασίας» σε πλήρη περιφρόνηση του erga omnes που αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του κειμένου της Συμφωνίας. 

«Δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα. Ως κόμμα, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από πολιτική άποψη, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος VMRO-DPMNE, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου. Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε. Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την τηρήσουμε. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας. Στο άρθρο 7 ορίζεται σαφώς πως και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τον όρο Μακεδονία όσο και τον όρο Μακεδονικός», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της γείτονος, διευκρινίζοντας ότι αυτοί οι όροι έχουν διαφορετική σημασία για κάθε μέρος. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments