Πολιτική

Στο “μικροσκόπιο” της κυβέρνησης οι προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Στο “μικροσκόπιο” της κυβέρνησης οι προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Πηγή Φωτογραφίας: [365228] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΕΠΕΚΛΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη νέα πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θα μείνει σε διμερές επίπεδο, αλλά, αντιθέτως, θα τεθεί στο ανώτατο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη νέα πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θα μείνει σε διμερές επίπεδο, αλλά, αντιθέτως, θα τεθεί στο ανώτατο δυνατό, αυτό του ΝΑΤΟ. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς η πόρτα της Συμμαχίας άνοιξε για τη Βόρεια Μακεδονία το 2020, ακριβώς γιατί Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό ήταν το γεγονός, άλλωστε, που άλλαξε τη θέση της Ελλάδας, έτσι όπως είχε διατυπωθεί στο Βουκουρέστι, όταν η πρόσκληση προς την τότε ΠΓΔΜ δεν ήρθε ποτέ.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επέτρεψε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία. Επισήμανε ότι η πλήρης εφαρμογή της είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεθνή κοινότητα, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις του προς τη γειτονική χώρα.

Μετά από δηλώσεις της προέδρου και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας που αναφερόταν στη “Μακεδονία” και τη “μακεδονική κυβέρνηση”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες και ότι αυτό πρέπει να το θυμούνται όλοι.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα στην αντίδραση της Αθήνας απέναντι στην παραβίαση των συμφωνηθέντων από τα Σκόπια. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η ελληνική αντίδραση θα εκδηλωθεί και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η απόλυτη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη.

Η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει πως η Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισε τη Συμφωνία λόγω κενών στις δικλείδες ασφαλείας και τις πρόνοιες. Τα πρωτόκολλα που προέκυψαν από τη Συμφωνία δεν έχουν κυρωθεί ακόμη για τους ίδιους λόγους, και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Η στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας προκαλεί περαιτέρω ενστάσεις, που είχαν ήδη διατυπωθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα επιμένει στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Αθήνα εκφράζει την άποψη ότι οι γείτονες πρέπει να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή τους προοπτική εξαρτάται από τη συμμόρφωσή τους με τις διεθνείς συμφωνίες. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων θα παραμείνει ανεπίτρεπτη αν δεν αλλάξει η στάση τους έναντι των διεθνώς συμφωνηθέντων.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε μισή σπιθαμή η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση που εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και τα συμφέροντα της χώρας. Δεν πρόκειται ν’ ακολουθήσει την οποιαδήποτε πολιτική βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Περιμένουμε από τη Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί», επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments