Στο τραπέζι τα αντίμετρα της κυβέρνησης για τις προκλήσεις της Β. Μακεδονίας
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ" ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωναν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συμφωνώντας στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, δεν συνέβη το ίδιο και με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, με την πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να προχωρούν σε μια συντονισμένη τριπλή πρόκληση, μέσα σε 24 ώρες, επιμένοντας να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» -χωρίς τον προσδιορισμό Βόρεια- στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Η Αθήνα διαμηνύει προς την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας είναι θεμελιώδης και μη διαπραγματεύσιμη, καυτηριάζοντας τον αλυτρωτικό λόγο της σημερινής τους κυβέρνησης, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να σημειώνουν ότι «φλερτάρουν με το να χάσουν το ευρωπαϊκό τρένο», από τη στιγμή που δεν σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο.
Αλλά και επισήμως η κυβέρνηση, δια εκπροσώπου της, επανέλαβε ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας παραμένει κλειστή, όσο δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Παύλο Μαρινάκη να προαναγγέλλει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κύρωση των πρωτοκόλλων που συνοδεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο αυτή δεν γίνεται σεβαστή από τη Βόρεια Μακεδονία.
Από πρόκληση σε πρόκληση…
Είχε προηγηθεί η νέα πρόκληση από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την επίσκεψή της σε μονάδα ειδικών δυνάμεων, στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Οχρίδα, χαρακτήρισε τον στρατό της χώρας της «μακεδονικό», επιμένοντας στην τακτική της παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μάλιστα σε ανάρτησή της έγραψε χαρακτηριστικά ότι: «Ο υψηλός βαθμός εκπαίδευσης στην εκτέλεση σύνθετων καθηκόντων στο νερό καθώς και η ικανότητα στις πολεμικές τέχνες, που επιδεικνύεται σήμερα από τα μέλη του Τάγματος Ειδικών Δυνάμεων, επιβεβαιώνει τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την απόδοση του Μακεδονικού Στρατού, ο οποίος εκπληρώνει πάντα τα καθήκοντά του στα υψηλότερα πρότυπα του ΝΑΤΟ».
Η πρόεδρος των βορείων γειτόνων μας πήρε τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό της χώρας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, ο οποίος προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε λόγο για «Μακεδονία», «μακεδονική» κυβέρνηση και «μακεδονικό» στρατό, επιμένοντας στην τακτική των προκλήσεων, ενώ λίγο αργότερα, σε ανάρτησή του στο Instagram συνέχισε να χαρακτηρίζει τη χώρα του «Μακεδονία».
Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έσπευσε και αυτός να υπερασπιστεί τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας. Ο Τίμτσο Μουτσούνσκι ερωτηθείς σε συνέντευξη σχετικά με τις αντιδράσεις της Ελλάδας ανέφερε ότι η χρήση του όρου δεν αποτελεί προσπάθεια εισαγωγής «διπλής ονομασίας» στο εσωτερικό της χώρας, ενώ επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς περί «επαίσχυντης» συμφωνίας.
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε από την Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεθνή κοινότητα.
«Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας