Πολιτική

Το δύσκολο τρίμηνο του Κασσελάκη

Το δύσκολο τρίμηνο του Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [370616] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μάχη με τον χρόνο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αµέτρητους πονοκεφάλους, που εκ των πραγµάτων δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν µε (πολιτικές) ασπιρίνες και επαναλαµβανόµενα mea culpa, βρίσκεται αντιµέτωπος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολεµικό κλίµα που συνάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης (κυριολεκτικά) από το πρώτο δευτερόλεπτο που πάτησε το πόδι του στην Κουµουνδούρου, την Πέµπτη το πρωί, όταν ήρθε αντιμέτωπος με εργαζόμενους της “Αυγής”, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.

Ο κ. Κασσελάκης καλείται εντός περίπου τριών µηνών, µιας και ο χρόνος πλέον δεν είναι απεριόριστος, να βρει λύσεις για ουκ ολίγα µέτωπα. Μέτωπα που έχουν να κάνουν µε τη διαχείριση των προσώπων, τον τρόπο λειτουργίας του κόµµατος, τα οικονοµικά του ΣΥΡΙΖΑ, συµπεριλαµβανοµένων και των κοµµατικών ΜΜΕ, αλλά και τις συµµαχίες στο πεδίο της Κεντροαριστεράς.

Είναι µια τεράστια βεντάλια θεµάτων, που έως τώρα ο κ. Κασσελάκης τα αντιµετώπιζε µε τρόπο µάλλον πολιτικά επιπόλαιο, λόγω και της απειρίας του, που περισσότερο τα διόγκωνε ή τα διαιώνιζε παρά τα επέλυε.

Το πρόβλημα του κ. Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε εμφανές στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου άνοιξε το καπάκι της σύγκρουσης. Ο Κασσελάκης επιτέθηκε στον Τσίπρα από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τη θέση του στο ΣΥΡΙΖΑ και ότι κυκλοφορούν “μαύρα” χρήματα στο κόμμα.

Αν και το πρώτο γεγονός δεν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, το δεύτερο αποτέλεσε αφορμή για έντονες αντιδράσεις από τον πρώην πρωθυπουργό. Θεωρήθηκε ότι υπερέβη τα όρια και δημιούργησε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αναστραφεί. Ένα υψηλό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ακόμα και ο Μητσοτάκης δεν έχει κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για “μαύρα” χρήματα και ταμεία.

Το πολεμικό κλίμα εντάθηκε με τις διαρροές από την Κουμουνδούρου, που ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας δεν συνεισέφερε οικονομικά στη στήριξη της “Αυγής”, όπως ζητήθηκε από τον κ. Κασσελάκη. Οι κύκλοι του πρώην προέδρου αντέδρασαν έντονα, αλλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην απαντήσει, υποδηλώνοντας έτσι την απαξίωσή του προς τον κ. Κασσελάκη.

Το «θέµα Τσίπρα» ήταν ουσιαστικά το σπίρτο που έβαλε τη φωτιά στην εύφλεκτη ύλη που κυκλοφορεί εδώ και µήνες στην Κουµουνδούρου. Ενοποίησε την εσωκοµµατική αντιπολίτευση, µε αποτέλεσµα 87 στελέχη, ανάµεσά τους βουλευτές και πρώην υπουργοί, να συνυπογράψουν κοινό κείµενο, µε το οποίο έθεταν τον κ. Κασσελάκη προ των ευθυνών του.

Απαίτησαν ουσιαστικά τη συνεδρίαση των οργάνων, τη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων, τον ουσιαστικό διάλογο για την Κεντροαριστερά. Και βεβαίως να σταµατήσουν οι επιθέσεις στον πρώην πρωθυπουργό. Τα προαναφερθέντα τέθηκαν µετ’ επιτάσεως τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας της Πέµπτης όσο και στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε μια σειρά συνεδριάσεων τον Ιούλιο και ένα καταστατικό συνέδριο για το φθινόπωρο, χωρίς να διευκρινίσει επακριβώς τι αλλαγές θέλει να πραγματοποιήσει. Αυτό το συνέδριο δεν θα έχει εκλογικά χαρακτηριστικά, οπότε δεν θα εκλεγούν νέα όργανα, νέα Κεντρική Επιτροπή και νέα Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με τους τρέχοντες συσχετισμούς, ο κ. Κασσελάκης ελέγχει περίπου το 45% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ το 15% επηρεάζει ο Νίκος Παππάς, που συμμαχεί με τον κ. Κασσελάκη. Το υπόλοιπο 40% ανήκει στην εσωκομματική μειοψηφία, που περιλαμβάνει την Ολγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Γιώργο Βασιλειάδη, την Κατερίνα Νοτοπούλου, τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιάννη Ραγκούση και άλλους.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι πλέον ο κ. Κασσελάκης αισθάνεται την έντονη πίεση των στελεχών του, που «καλύπτονται» και από την οµπρέλα του κ. Τσίπρα. Το εκλογικό αποτέλεσµα δεν του έλυσε τα χέρια, όπως προφανώς περίµενε, αντιθέτως,τον αναγκάζει να πάει σε συµβιβασµούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments