Διεθνή

Κομισιόν: Η αγωνία της Ούρσουλα πριν την (πιθανή) επανεκλογή

Κομισιόν: Η αγωνία της Ούρσουλα πριν την (πιθανή) επανεκλογή

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Η ανανέωση ή μη της επικεφαλής της Κομισιόν μπορεί να κρίνει και την επιλογή για τον έλληνα επίτροπο.

Από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη στο Στρασβούργο στρέφεται την ερχόμενη εβδομάδα το βλέμμα (και) του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς επί βελγικού εδάφους θα κριθεί η τύχη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν.

Την επόμενη Πέμπτη, στο Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται να διαλυθεί η κρίσιμη κατάσταση που αφορά την επόμενη σημαντική διαπραγμάτευση για τα χαρτοφυλάκια και τα πρόσωπα της νέας επιτροπής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με την υποστήριξη του πολωνού ομόλογου του, ελπίζει να κλείσει η διαδικασία γρήγορα και να αποκτήσει μια θέση που θα ενισχύσει την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι παρασκηνιακές ενέργειες στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη, με τη Φον ντερ Λάιεν να προσπαθεί να διατηρήσει την αρχική πολιτική συμφωνία μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποτρέψει πιθανά ατυχήματα.

Η ανησυχία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαρροών, όπως αυτές που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη ψηφοφορία τον περασμένο Μάρτιο στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι.

Η ανησυχία είναι ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές, όπως αυτές που συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο κατά την ψηφοφορία για τον πρόεδρο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι. Οι τελικές απαντήσεις θα δοθούν μετά την ψηφοφορία της 18ης Ιουλίου, με στόχο τις 361 ψήφους από τους συνολικά 720 ευρωβουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός, οι ηγέτες θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλέξουν άλλον υποψήφιο. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν δύο πιθανά ονόματα, του Κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και έχει διευκρινιστεί ότι ο τελευταίος δεν ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκό αξίωμα.

Οι υποψήφιοι επίτροποι σίγουρα σκέφτονται το πώς θα μπουν στο “παζάρι” στις Βρυξέλλες. Παρόλα αυτά, οι ηγέτες δεν αποκαλύπτουν τις προτιμήσεις τους και η Φον ντερ Λάιεν δεν δίνει ένδειξη για το πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια πριν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ενδιαφέρεται για παραγωγικά χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και θεσμικά θέματα. Ειδικότερα, ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, της Ενέργειας και της ενιαίας αγοράς – ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Οι υποψήφιοι επίτροποι υποβάλλονται σε αυστηρή αξιολόγηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρά το ενδιαφέρον του νυν αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, για ανανέωση της θητείας του, φαίνεται ότι δεν έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Στην Αθήνα, συζητείται η πιθανότητα ανάληψης θέσης από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

Το προηγούμενο σενάριο μετακίνησης νυν υπουργών στις Βρυξέλλες φαίνεται πλέον ασθενές, με ονόματα όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Σκυλακάκης να ακούγονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments