Διεθνή

«Παγώνουν» τις δωρεές στον Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί χρηματοδότες

«Παγώνουν» τις δωρεές στον Μπάιντεν οι Δημοκρατικοί χρηματοδότες

Πηγή Φωτογραφίας: The New Yorker

Παρότι εύγλωττος στη συνέντευξη, μερίδα δωρητών της καμπάνιας «παγώνει» 90 εκατ. δολάρια εάν παραμείνει στην κούρσα/

Ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Πέμπτη, προσφέροντας στον εαυτό του πίστωση χρόνου απέναντι στις εκκλήσεις από το εσωτερικό του κόμματός του να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα δωρητών της καμπάνιας του ενημέρωσε χθες ότι «παγώνει» 90 εκατ. δολάρια προς την εκστρατεία του εάν παραμείνει στην κούρσα. Το πλήγμα ήρθε ενώ περίμενε ότι η εμφάνισή του στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα καθησύχαζε όσους ανησυχούν για την ικανότητά του να κερδίσει την κούρσα.

Ο πρόεδρος ήταν εύγλωττος, αποδείχθηκε καλά ενημερωμένος για τα διεθνή θέματα και απέκρουσε αποτελεσματικά σκληρές ερωτήσεις από δημοσιογράφους, αν και περιέπεσε σε σαρδάμ, μπέρδεψε ονόματα και ορισμένες από τις απαντήσεις του ήταν μακρόσυρτες και συγκεχυμένες.

Σε μία από τις πιο δύσκολες για τον Μπάιντεν στιγμές της συνέντευξης, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως «αντιπρόεδρος Τραμπ». Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε στη σκηνή τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «πρόεδρο Πούτιν», προτού ανασκευάσει αμέσως.

Επιβεβαιώνοντας όσους προειδοποιούν ότι τα προβλήματα του Μπάιντεν δεν λύθηκαν στη συνέντευξη, τρεις ακόμη Δημοκρατικοί νομοθέτες, οι βουλευτές του Κονέκτικατ Τζιμ Χάινς, της Καλιφόρνιας Σκοτ Πίτερς και του Ιλινόι Ερικ Σόρενσεν, εξέδωσαν δελτία Τύπου λίγο μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισης του προέδρου καλώντας τον να εγκαταλείψει την κούρσα.

Παρότι η συνέντευξη Τύπου έπρεπε να αφορά την 75η επέτειο της Συμμαχίας, οι ερωτήσεις που κυριάρχησαν είχαν να κάνουν με την προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν και την εύθραυστη θέση του μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ στις 27 Ιουνίου. Ορθιος στο μέσον της σκηνής, με φόντο το μπλε χρώμα της νατοϊκής σημαίας και οκτώ αμερικανικές σημαίες σε παράταξη, ο Μπάιντεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για σχεδόν μία ώρα, προσπαθώντας να επιδείξει τη διανοητική του διαύγεια και τη ρητορική του ευχέρεια.

Οι πιο λεπτομερείς απαντήσεις του είχαν να κάνουν με θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος υιοθέτησε, πάντως, αμυντική και ενίοτε αρνητική στάση, όταν ρωτήθηκε για την υγεία του, υποστηρίζοντας ότι το σθένος του παραμένει αμείωτο. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Μπάιντεν είπε ότι θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του στο μέλλον.

Ερωτηθείς για παλαιότερο σχόλιό του ότι θα έπρεπε να ολοκληρώνει την εργάσιμη ημέρα του νωρίτερα, ο Μπάιντεν εξήγησε: «Αυτό που είπα ήταν ότι θα ήταν καλό αντί μια εκδήλωση δωρητών να αρχίζει στις 9 το πρωί, να ξεκινά στις 8 και όλοι να έχουν γυρίσει σπίτι τους στις 10». Ο πρόεδρος συνέκρινε τους εργασιακούς ρυθμούς του με εκείνους του Τραμπ: «Υστερα από αυτό το ανόητο λάθος στο ντιμπέιτ, το πρόγραμμά μου παραμένει βαρυφορτωμένο. Τι κάνει στο μεταξύ ο Τραμπ; Τριγυρνά με το αυτοκινητάκι του γκολφ, παριστάνοντας ότι παίζει. Δεν κάνει απολύτως τίποτα».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο γιατί δεν υποβάλλεται οικειοθελώς σε γνωσιολογικό τεστ, ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι θα το έκανε μόνον εάν του το ζητούσε ο προσωπικός του ιατρός. «Σε όσους λένε ότι δεν έχει καμία ελπίδα να νικήσω, έχω να πω: Κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει καμία δημοσκόπηση που να με εμφανίζει να χάνω», είπε. Οταν δημοσιογράφος τού θύμισε τα λόγια του το 2020, όταν δεσμευόταν να είναι ένας μεταβατικός πρόεδρος, μια «γέφυρα για την επόμενη γενιά», ο πρόεδρος απάντησε: «Αυτό που άλλαξε είναι η σοβαρότητα της κατάστασης και όσα κληρονόμησα στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και την κρίση στο εσωτερικό της χώρας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments