Διεθνή

Project 2025: Το νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Τραμπ

Project 2025: Το νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Rolling Stone

Το Project 2025 είναι το 900 σελίδων σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ που προβλέπει την εφαρμογή ακραίων πολιτικών σε διάφορες πτυχές της ζωής των Αμερικανών.

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποπέσει σε πολλές γκάφες και αστοχίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος να προηγείται έστω και με μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Με βάση τις πολιτικές εξελίξεις, το Ίδρυμα Heritage που χρηματοδοτεί τους Ρεπουμπλικάνους, διαμόρφωσε το Project 2025, ένα σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από πρώην συμβούλους του Τραμπ σε συνεργασία με το δυναμικό του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το σχέδιο των 900 σελίδων περιλαμβάνει ακραίες πολιτικές, από μαζικές απελάσεις, μέχρι την πολιτικοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τρόπο που θα έδινε στον πρώην πρόεδρο τον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, την περικοπή ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την προώθηση πολιτικών που ενθαρρύνουν «τον γάμο, την εργασία, τη μητρότητα, την πατρότητα και τις πυρηνικές οικογένειες». Το Σχέδιο 2025 θέτει όρια στις αμβλώσεις και προτείνει τη περικοπή της χρηματοδότησης της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ήδη έχει αρχίσει να κερδίζει την προσοχή την ώρα που ο Τραμπ προσπαθεί να μετριάσει τις διακηρυγμένες θέσεις του για να κερδίσει τις εκλογές, γι’ αυτό και επέκρινε ορισμένα από τα περιεχόμενά του ως «απολύτως γελοία και αβυσσαλέα» και επέμεινε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η προεκλογική του εκστρατεία είχαν καμία σχέση με το Σχέδιο 2025. Παρόλα αυτά, τα όσα περιέχονται σε αυτό το έγγραφο αποτελούν μια αρκετά καλή ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια δεύτερη προεδρία Τραμπ.

Κύριες προτάσεις

Το Project 2025 περιλαμβάνει τις ακόλουθες πολιτικές:

  • Αναδιαμόρφωση του ομοσπονδιακού εργατικού δυναμικού ώστε να είναι πολιτικό:

Αντί για αμερόληπτους δημόσιους υπαλλήλους που θα εφαρμόζουν πολιτικές για τα πάντα, από την υγεία έως την εκπαίδευση και το κλίμα, ο εκτελεστικός κλάδος θα γεμίσει με πιστούς στον Τραμπ. «Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί διαθέτουν ισχυρά στελέχη πολιτικού προσωπικού», αναφέρει το σχέδιο.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε απόφαση που λαμβάνουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα μπορούσε να προωθήσει μια πολιτική ατζέντα – όπως το αν θα δαπανηθούν χρήματα σε εκλογικές περιφέρειες που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς. Για παράδειγμα, το σχέδιο ζητά την περικοπή των προγραμμάτων υγείας των ΛΟΑΤΚΙ.

  • Περικοπή πόρων από το Υπουργείο Παιδείας:

Το Σχέδιο 2025 θα κάνει εκτεταμένες αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, περικόπτοντας ομοσπονδιακά προγράμματα μακράς διάρκειας για χαμηλά εισοδήματα και πρώιμη εκπαίδευση, όπως το Head Start, για παράδειγμα, ακόμη και ολόκληρο το Υπουργείο Παιδείας. «Η ομοσπονδιακή εκπαιδευτική πολιτική θα πρέπει να περιοριστεί και, τελικά, το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να καταργηθεί», αναφέρεται στο σχέδιο.

  • Δώστε στον Τραμπ την εξουσία να ερευνά τους αντιπάλους του:

Το Σχέδιο 2025 θα μεταφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλους τους βραχίονες επιβολής του νόμου, όπως το FBI, απευθείας υπό τον προεδρικό έλεγχο. Ζητά μια «από πάνω προς τα κάτω αναμόρφωση» του FBI και η διοίκηση να ελέγχει τις έρευνές του με μια λεπτή χτένα για να αποκλείσει όποιες δεν αρέσουν στον πρόεδρο. Αυτό θα αποδυναμώσει δραματικά την ανεξαρτησία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου. «Θα υπάρξει μια ολομέτωπη επίθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI», δήλωσε ο Γκάλστον, του Brookings. «Αυτό θα σημάνει τον αυστηρό έλεγχο του Λευκού Οίκου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI».

  • Να γίνει πιο δύσκολη η πρόσβαση στην αναπαραγωγική περίθαλψη, ιδίως στα χάπια άμβλωσης:

Δεν ζητείται συγκεκριμένα η εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων, αλλά οι αμβλώσεις είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα του σχεδίου, με προτάσεις που περιέχονται σε όλη την έκταση και ενθαρρύνουν τον επόμενο πρόεδρο «να ηγηθεί του έθνους στην αποκατάσταση μιας κουλτούρας ζωής στην Αμερική και πάλι». Αυτό θα το επιτύγχανε με τη δίωξη οποιουδήποτε στέλνει χάπια άμβλωσης («Τα χάπια άμβλωσης αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα αγέννητα παιδιά σε έναν κόσμο μετά τη Ρόου», αναφέρει το σχέδιο). Θα αυξήσει την απειλή της ποινικοποίησης όσων παρέχουν φροντίδα αμβλώσεων, χρησιμοποιώντας την κυβέρνηση για την παρακολούθηση των αποβολών, των θνησιγενειών και των αμβλώσεων, και θα καταστήσει δυσκολότερη την παροχή επείγουσας αντισυλληπτικής φροντίδας που καλύπτεται από την ασφάλιση. Θα τερμάτιζε επίσης την προστασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα μέλη του στρατού και τις οικογένειές τους να λαμβάνουν φροντίδα για αμβλώσεις.

  • Καταστολή ακόμη και της νόμιμης μετανάστευσης:

Θα δημιουργούσε μια νέα «υπηρεσία φύλαξης συνόρων και μετανάστευσης» για την αναβίωση του συνοριακού τείχους του Τραμπ, θα κατασκεύαζε στρατόπεδα για την κράτηση παιδιών και οικογενειών στα σύνορα και θα έστελνε τον στρατό να απελάσει εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται ήδη παράνομα στη χώρα (συμπεριλαμβανομένων των ονειροπόλων) – μια προσπάθεια απέλασης τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλή γμα στην οικονομία των ΗΠΑ. «Η παράνομη μετανάστευση πρέπει να τερματιστεί, όχι να μετριαστεί- τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν, όχι να αναπροσαρμοστούν οι προτεραιότητες», αναφέρει το σχέδιο.

  • Περικοπή των μέτρων προστασίας από την κλιματική αλλαγή:

Το Σχέδιο 2025 ζητά την κατάργηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, η οποία προβλέπει τον καιρό και παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή, περιγράφοντάς την ως «έναν από τους κύριους μοχλούς της βιομηχανίας συναγερμού για την κλιματική αλλαγή».

Θα αυξήσει τις γεωτρήσεις στην Αρκτική και θα κλείσει τα τμήματα κλιματικής αλλαγής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

  • Απαγορεύει την είσοδο των τρανσέξουαλ στο στρατό και εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστράτευσης:

«Ο διαφυλισμός είναι ασύμβατος με τις απαιτήσεις της στρατιωτικής θητείας», αναφέρει. Ο συντάκτης αυτού του μέρους του σχεδίου ήταν επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας στο τέλος της προεδρίας του Τραμπ και δήλωσε στην Washington Post ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

  • Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ:

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάργησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και αντικατάστασής της με άλλη μορφή τραπεζών, στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα ελέγχει τα επιτόκια ή την προσφορά χρήματος.

Τρόποι εφαρμογής του σχεδίου – Ποια είναι τα εμπόδια

Ένα τεράστιο μέρος αυτού του σχεδίου είναι η πρόσληψη και η εκπαίδευση ανθρώπων για το πώς να κινούν τους μοχλούς της κυβέρνησης ή να διαβάζουν το νόμο με νέους τρόπους για να πραγματοποιήσουν αυτές τις αλλαγές στην ομοσπονδιακή πολιτική. Υπάρχει ακόμη και μια θέση στον ιστότοπο του σχεδίου όπου μπορείτε κανείς να υποβάλλει το βιογραφικό του σημείωμα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημαντικά εμπόδια για να γίνουν όλα αυτά, ακόμη και αν ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο του Καπιτώλιου το επόμενο έτος. Πρώτον, ο Τραμπ δεν φαίνεται να συμφωνεί με όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό. Η προεκλογική του πλατφόρμα αναφέρει ελάχιστα την άμβλωση, ενώ το Σχέδιο 2025 μηδενίζει επανειλημμένα το θέμα.

Επίσης, ορισμένες από αυτές τις ιδέες είναι ανέφικτες ή ενδεχομένως παράνομες. Οι αναλυτές διχάζονται σχετικά με το αν ο Τραμπ μπορεί να πολιτικοποιήσει το πολιτικό προσωπικό για να το απολύσει κατά βούληση, για παράδειγμα. Και το σχέδιο προβλέπει τη χρήση του στρατού για τη διενέργεια μαζικών απελάσεων σε ιστορική κλίμακα, κάτι που θα μπορούσε να είναι συνταγματικά αμφίβολο.

Δυσοίωνα, ένας από τους επικεφαλής του σχεδίου άνοιξε την πόρτα στην πολιτική βία για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία της δεύτερης αμερικανικής επανάστασης», προειδοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος του Heritage Foundation Κέβιν Ρόμπερτς, «η οποία θα παραμείνει αναίμακτη, αν η Αριστερά το επιτρέψει”.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments