Οικονομία

Το νέο πακέτο μέτρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2025

Το νέο πακέτο μέτρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2025

Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Δεν πρόκειται να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3%.

Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και μειώσεις φόρων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η δημοσιονομική σταθερότητα και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3% για τα επόμενα 4 χρόνια δεν θα διαταραχθούν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, καθώς τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση στέγης για ενοικίαση, ενώ το πρόγραμμα “Σπίτι μου” απευθύνεται κυρίως σε δημόσιους υπαλλήλους. Αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα που θα επηρεάσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και θα ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες να προσφέρουν μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέραν των 880 εκατ. ευρώ για επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών και περαιτέρω μείωσης βαρών για το 2025, όπως αυτά προβλέφθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου, είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρχουν εκπλήξεις λόγω των θετικών επιδόσεων στον Προϋπολογισμό, καθώς φαίνεται να δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό πρόκειται κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον, το πακέτο μέτρων προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2025 και ακόμα μία μείωση το 2027, με στόχο να φτάσουν οι εισφορές στο 35,16%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το επόμενο έτος περιλαμβάνει αύξηση των συντάξεων με κόστος 400 εκατ. ευρώ, καθώς και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 225 εκατ. ευρώ, θα γίνει σε δύο μέρη, με το ένα μέρος να εφαρμόζεται το 2025 και το άλλο το 2027. Υπάρχει πίεση για επίσπευση της μείωσης είτε το 2026 είτε ακόμα και το 2025. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, οι συνολικές εισφορές θα μειωθούν στο 35,66% έως το 2025.
  2. Επίσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με κόστος 120 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί ταχύτερα λόγω των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησής τους και τη θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.
  3. Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  4. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).
  5. Αύξηση των συντάξεων (400 εκατ. ευρώ).
  6. Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
  7. Για να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών και να μειωθούν τα μισθώματα, σχεδιάζονται αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η εφαρμογή μιας νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, με πιθανή αύξηση των συντελεστών. Επιπλέον, συζητείται η θέσπιση ενός ορίου στον αριθμό των ημερών που μπορεί να εκμισθώνεται ένα ακίνητο βραχυχρόνια, με πιθανό πλαφόν ανάλογα με την περιοχή και τον φορολογικό αριθμό του ιδιοκτήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments