Αποτίμηση των επαφών Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ολοκληρώθηκε το 4ήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ με τους δύο άνδρες να συζητούν για το Κυπριακό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που κάνει τόσο ο Γκουτέρες, όσο και η προσωπική απεσταλμένη του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη εδώ και 50 χρόνια, μια κατάσταση που δεν είναι σε καμιά περίπτωση αποδεκτή.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2025-2026, ενώ υπογράμμισε την επιθυμία της Ελλάδας να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ διαφόρων περιοχών και οργανισμών, λόγω της ιδιότητάς της ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και της διαπραγμάτευσης με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου, τη στήριξη προς την Ουκρανία, την ανάγκη για κοινή άμυνα και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.
Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση του ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο για την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της και υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας.
«Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για αναγκαίες δαπάνες. Πρέπει βεβαίως να επισημάνω ότι αυτές οι δαπάνες καλύπτονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας. Σε κάποιο χρονικό σημείο, όμως, θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε στην Ευρώπη έναν ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό που θα συμπληρώνει την οικονομική μας δύναμη με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και απάντησε ότι δεν θα επεκταθεί στο θέμα λόγω προφανών λόγων. Σε σχέση με την άνοδο εθνικιστικών κομμάτων στη Γαλλία, τόνισε ότι τα κεντρώα κόμματα έχουν πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που κυβερνά και από το πολιτικό κέντρο. Και έχουμε πολλές άλλες κυβερνήσεις παρόμοιου είδους στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι οι φόβοι σχετικά την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν σε κάποιο βαθμό υπερβολικοί (…)τα παράπονα που εκφράζουν οι πολίτες μας ψηφίζοντας αυτά τα κόμματα είναι πραγματικά. Τους προβληματίζουν πολύ θέματα όπως το κόστος ζωής, η μετανάστευση. Αλλά οι απαντήσεις που προσφέρουν αυτά τα λαϊκιστικά κόμματα είναι πολύ απλοϊκές και συνήθως ανέφικτες. Εναπόκειται σε εμάς, στα παραδοσιακά κόμματα, να προσφέρουμε αξιόπιστες απαντήσεις και πραγματικές πολιτικές λύσεις σε πραγματικά παράπονα» σημείωσε.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στη φερόμενη ως εξαήμερη εβδομάδα εργασίας στη χώρα μας και στο θέμα του υπερτουρισμού.
Σχετικά με την καθιέρωση “εξαήμερης εβδομάδας εργασίας” στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μύθο και διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα η εβδομάδα εργασίας είναι πενθήμερη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
“Στην Ελλάδα η εβδομάδα εργασίας είναι πενθήμερη και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντιμετωπίζουμε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ως εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Γι’ αυτό έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα κατά των εργοδοτών που παραβιάζουν τη νομοθεσία για την απασχόληση, επιβάλλοντας πολύ βαριά πρόστιμα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι προστατεύονται πλήρως. Νομίζω ότι έχουμε την πιο εξελιγμένη και σύγχρονη νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων στην Ευρώπη”, δήλωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας