Πολιτική

Κρίσιμος Σεπτέμβριος για το Κυπριακό

Κρίσιμος Σεπτέμβριος για το Κυπριακό

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ANTONIO GUTERRES (ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI)

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες.

Ικανοποίηση υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στις επαφές που είχε τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ. Το γεμάτο συναντήσεις πρόγραμμα του πρωθυπουργού έκλεισε με μια πολύ σημαντική συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκεί, στην έδρα του οργανισμού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της έντονης κινητικότητας που έχει επιδείξει ο κ. Γκουτέρες έτσι ώστε να βγει από την διπλωματική ακινησία το Κυπριακό.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να συζητηθεί η εντολή της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Άνχελα Ολγκίν, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό στο εγγύς μέλλον, καθώς έχει στα χέρια του την έκθεση της Ολγκίν από τις 10 Ιουλίου. Ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για διάλογο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης Μαρία Άνχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη. Πρόκειται για μια – όπως είπε – μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για μια δίκαιη βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ότι έχει τη διάθεση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να φτάσουν οι δύο κοινότητες στην επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της κ. Ολγκίν, αλλά αναφέρθηκε ότι η έκθεση παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στη νήσο. Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, το οποίο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Την πρωία της Πέμπτης 11 Ιουλίου, η κ. Ολγκίν συναντήθηκε με τον ελληνα και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, ενώ την προηγούμενη ημέρα ζήτησε να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Επίσης, κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντόνιο Γκουτέρες, συζητήθηκε η πιθανή ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-26).

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τις ελληνικές προτεραιότητες και τόνισε την επιθυμία της Ελλάδας να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Νότου και Βορρά, Δύσης και Ανατολής, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments