Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: H Eυρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της

Μητσοτάκης στο CNN: H Eυρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Μητσοτάκης στο CNN: H Eυρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της

Για τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ, τη στήριξη στην Ουκρανία, την τουριστική περίοδο και τον ''μύθο'' της εξαήμερης εργασίας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN

Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ, τη στήριξη στην Ουκρανία και την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού αλλά και την άνοδο των εθνικιστών στην Ευρώπη, την τουριστική περίοδο και τον «μύθο» της εξαήμερης εργασίας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη Σύνοδο ήταν σαφής η δέσμευση ότι το να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ είναι κάτι μη αναστρέψιμο. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, πιστεύω, έχουν κάνει πολλά για να στηρίξουν την Ουκρανία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Επίσης πως για την άμυνα «πρέπει επίσης να δαπανήσουμε περισσότερα ως Ευρώπη. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Πιστεύω ότι λειτουργεί. Είναι μια προσέγγιση ιδιαίτερα συμπληρωματική του ΝΑΤΟ. Εάν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταλήξουν να δαπανούν περισσότερα για την άμυνα, το ΝΑΤΟ θα είναι επίσης ισχυρότερο».

Υπογράμμισε ότι πρέπει να δαπανούμε τουλάχιστον 2%, και ίσως το 2% να μην είναι αρκετό σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο και αναφέρθηκε στην πρόταση που διατύπωσε με τον Πολωνό ομόλογό του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «Σιδερένιου Θόλου», μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.

«Πιστεύω ότι οι φόβοι σχετικά την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν σε κάποιο βαθμό υπερβολικοί. Οι ευρωπαϊκές εκλογές τουλάχιστον δεν αποτέλεσαν απόδειξη μιας δραματικής ανόδου της ακροδεξιάς. Έχουμε, όμως, μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και είμαι πάντα πολύ προσεκτικός όταν αναφέρομαι σε αυτά τα κόμματα, διότι τα παράπονα που εκφράζουν οι πολίτες μας ψηφίζοντας αυτά τα κόμματα, Julia, είναι πραγματικά. Τους προβληματίζουν πολύ θέματα όπως το κόστος ζωής, η μετανάστευση. Αλλά οι απαντήσεις που προσφέρουν αυτά τα λαϊκιστικά κόμματα είναι πολύ απλοϊκές και συνήθως ανέφικτες. Εναπόκειται σε εμάς, στα παραδοσιακά κόμματα, να προσφέρουμε αξιόπιστες απαντήσεις και πραγματικές πολιτικές λύσεις σε πραγματικά παράπονα», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Για τον τουρισμό υπογράμμισε πως «προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις στην τουριστική μας υποδομή, στόχος μας είναι πάντα να αναβαθμίζουμε το προϊόν μας και να διασφαλίζουμε ότι όλες οι επενδύσεις που υλοποιούνται πληρούν τα υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας που προσδοκούμε από την τουριστική μας βιομηχανία». Επίσης ότι είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε «ότι η τουριστική μας βιομηχανία προστατεύεται από την κλιματική αλλαγή. Και μία από τις κύριες προτεραιότητές μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην έρχονται όλοι οι τουρίστες στα νησιά μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό».

Κλείνοντας έδωσε διευκρινίσεις για όσα γράφτηκαν περί εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα και τόνισε: «Η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντιμετωπίζουμε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ως κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Γι’ αυτό και έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία στις προσλήψεις τους, επιβάλλουμε πολύ βαριά πρόστιμα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας είναι απόλυτα προστατευμένοι. Έχουμε, πιστεύω, μία από τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες νομοθεσίες προστασίας των εργαζόμενων στην Ευρώπη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments