Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό των κομματικών τρολ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό των κομματικών τρολ

Πηγή Φωτογραφίας: OMIΛIA ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ KAΣΣEΛAKH ΣTHN ΠΛATEIA AΓIOY TITOY KAI BOΛTA ΣTHN ΠOΛH TOY HPAKΛEIOY (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

Το ότι υπάρχουν κομματικά στρατευμένοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γνωστό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν έχω κανένα μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου. Σας δίνω τον λόγο της τιμής μου σε αυτό. Επώνυμους και ανώνυμους. Διά ζώσης και διαδικτυακά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα. Και η τοξικότητα δεν με εκπροσωπεί, δεν τη θέλω. Ο νοών νοείτω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βάλει τέλος στη συζήτηση για τους συνεργάτες του και τα διάφορα “τρολ” του διαδικτύου που προκαλούν ένταση στο εσωτερικό του κόμματος. Κατά τις εκείνες τις ημέρες, πολλοί λογαριασμοί στο “X” (πρώην twitter) επιτέθηκαν σε όσους υπέγραψαν το κείμενο των “87”, χαρακτηρίζοντάς τους “πραξικοπηματίες” και επικρίνοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως υποκινητή τους.

Οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη έχουν γίνει αντικείμενο συζητήσεων και εξελίξεων, αν και σε παρελθοντικές συνεντεύξεις του έχει εκφράσει παρόμοιες απόψεις. Παρόλα αυτά, οι εν λόγω προσωπικότητες συνεχίζουν ανεπηρέαστες τις δραστηριότητές τους. Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης από τις ΗΠΑ ανέλαβε την ευθύνη για τις δηλώσεις του και υποστήριξε ότι υπονομεύεται από τον Αλέξη Τσίπρα (αν και αργότερα διέγραψε αυτή τη φράση).

Το ότι υπάρχουν κομματικά στρατευμένοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γνωστό και αφορά όλα τα κόμματα. Το ζήτημα όμως λαμβάνει πιο σοβαρές διαστάσεις ότι τεκμηριώνεται η ευθεία σχέση της ηγεσίας ενός κόμματος με μια ομάδα κατευθυνόμενων λογαριασμών και όταν υπάρχει έμμισθη σχέση ανάμεσα στην ηγεσία του εκάστοτε κόμματος και τους χρήστες πίσω από τους λογαριασμούς. Η έμμισθη σχέση, πάντως, δεν είναι πάντα δυνατόν να τεκμηριωθεί, καθώς η αδιαφάνεια στην δράση των τρολ επιτρέπει -όπως έχει φανεί στο εξωτερικό- την αμοιβή τους από άλλες πηγές και όχι τα κατά περίπτωση κομματικά ταμεία.

Πρόσφατα έχουν κυκλοφορήσει πολλά άρθρα για τους λεγόμενους “τρολ του διαδικτύου” που δημιουργήθηκαν από τη ΝΔ από το 2012, με παρόμοιες καταγγελίες να υπάρχουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια περίοδο. Ειδικοί επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι το “Χ” έχει μικρότερη επίδραση στο γενικό κοινό, αλλά παραμένει επιδραστικό σε ομάδες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, όπως αθλητικές ομάδες και πολιτικά κόμματα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν προκύψει μέχρι σήμερα αντίστοιχα στοιχεία, ενώ σχετικές καταγγελίες είχε κάνει παλαιότερα, πριν από το Χρήστο Σπίρτζη, ο Πάνος Σκουρλέτης με τα τρολ να ζητούν τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ (η οποία τελικά δρομολογήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη). Κατά τα φαινόμενα οι περισσότεροι ενεργοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστήριζαν την ηγεσία της Κουμουνδούρου ανήκαν σε φυσικά πρόσωπα, που έδιναν λυσσαλέες μάχες με το πληκτρολόγιό τους. Αυτό άλλαξε χτες, όταν ο Νίκος Μωραΐτης ανάρτησε βίντεο στο οποίο φαινόταν να λαμβάνει μήνυμα από στενό συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη μέσα από κοινή ομάδα του Whatsapp στην οποία συμμετείχαν.

Ο στιχουργός δεν είναι τυχαίο πρόσωπο για τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, αφού πολλά δημοσιεύματα τον αναφέρουν ως έναν από τους λογογράφους του Στέφανου Κασσελάκη, εξειδικευμένο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αιχμηρές ατάκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλεί συχνά με τον Στέφανο Κασσελάκη και συνεισφέρει με ιδέες και κείμενα στις δημόσιες του εμφανίσεις. Σύμφωνα με ένα υψηλό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που εργάζεται στον ίδιο όροφο, όταν ακούς τον Κασσελάκη να λέει κάτι αιχμηρό, σίγουρα η ατάκα είναι δημιούργημα του Μωραΐτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments