Ελλάδα

Θερινές εκπτώσεις: «Μειωμένες τιμές έως 50%» – Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα

Θερινές εκπτώσεις: «Μειωμένες τιμές έως 50%» – Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπο από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού στην Αθήνα στην έναρξη των θερινών εκπτώσεων, την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022.

Μάλιστα, η σημερινή μέρα είναι η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, με προτεινόμενο, ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00.

Στους ρυθμούς των θερινών εκπτώσεων κινείται η αγορά, με τους καταστηματάρχες να αναμένουν αυξημένη κίνηση για τις τελευταίες αγορές λίγο πριν την καλοκαιρινή άδεια.

Μάλιστα, η σημερινή μέρα είναι η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, με προτεινόμενο, ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00.

Ταυτόχρονα, τα εμπορικά κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 20:00.

Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ δεν θα λειτουργήσουν αυτή την Κυριακή, εκτός από τα Lidl που έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι ανοιχτά επιλεγμένα καταστήματα από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. και τα καταστήματα My market που θα είναι ανοιχτά με ωράριο 11:00 π.μ. με 15:00 μ.μ., δεν θα πραγματοποιήσουν όμως παραδόσεις παραγγελιών μέσω του e-shop.

Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουν οι καταναλωτές Ωστόσο, από τα ψώνια των καταναλωτών σήμερα και καθ’ όλο το διάστημα των θερινών εκπτώσεων δεν λείπουν και οι παγίδες.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε σχέση με τα εξής:

Να υπάρχει αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας εκπτωτικής τιμής των προϊόντων. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. Εάν το ποσοστό των προϊόντων που παρέχεται με μειωμένη τιμή ξεπερνά το 60% του συνόλου τους, επιβάλλεται να αναγράφεται το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. Εφόσον, υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από … % έως … %»). Οι καταναλωτές δεν πρέπει να μπερδεύουν τις εκπτώσεις με τις προσφορές καθώς οι πρώτες αφορούν σε προϊόντα της σεζόν ενώ οι δεύτερες σε είδη εποχής, που έχει παρέλθει. Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν απόδειξη, εκτός από λόγους φορολογικής εντιμότητας, σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος είναι απαραίτητη για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές. Προσοχή όμως πρέπει να επιδείξουν και οι έμποροι διότι τους περιμένουν «τσουχτερά» πρόστιμα σε περίπτωση που παραβούν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν είναι ανακριβής ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή.

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τους εμπόρους

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments