Γεωπολιτικά

Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία παρά τις εντάσεις

Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία παρά τις εντάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: European flags fly at half-mast at EU Commission headquarters in solidarity with the victims of the forest fires in Greece, respecting the national mourning declared by the authorities in Brussels, Belgium on Jul. 25, 2018 / Οι Ευρωπαϊκές σημαίες κυματίζουν μεσίστιες έξω απο τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένδειξη αλληλεγύης για το θάνατο πολιτών στις πυρκαγιές στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουλίου, 2018.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τα σχέδιά της για τη βελτίωση των δεσμών με την Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων το επόμενο έτος, ακόμη και αν η Άγκυρα στρέφει το βλέμμα της προς άλλες διεθνείς συμμαχίες λόγω της απογοήτευσής της από τις Βρυξέλλες, αναφέρει το Bloomberg.

Το σχέδιο τριών σταδίων της ΕΕ περιλαμβάνει την αύξηση των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, την επανεκκίνηση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, σύμφωνα με πηγές. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην εδραίωση των εταιρικών σχέσεων εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ΕΕ να επιθυμεί τη βοήθεια της Τουρκίας στην αποτροπή κυρώσεων. Ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο της μετανάστευσης και στις αμυντικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της.

Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την Ευρώπη για καθυστερήσεις σε θέματα όπως τα ταξίδια χωρίς βίζα και οι ενημερώσεις της τελωνειακής ένωσης. Αυτή η απογοήτευση έχει οδηγήσει την Τουρκία να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και της συνεργασίας με τις BRICS.

Παρά την υπογραφή συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ το 1995 και την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ το 2005, οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας έχουν βαλτώσει. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, επέκρινε τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον περιορισμό των αμυντικών εξαγωγών που χρειάζεται η Τουρκία. Προέτρεψε τη Γερμανία να άρει τον αποκλεισμό της στις πωλήσεις των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Η προτεινόμενη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διαδοχική και αναστρέψιμη, με στόχο την πλοήγηση στις διμερείς ευαισθησίες. Έχουν ξεκινήσει έναν εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου και σχεδιάζουν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ μετά το καλοκαίρι. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για τη διευκόλυνση των αιτήσεων θεώρησης για φοιτητές και επιχειρηματίες. Εάν συνεχιστεί η πρόοδος, η ΕΕ ελπίζει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση το επόμενο έτος. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν τονίσει επίσης τη σημασία της αμοιβαιότητας και της προόδου στο Κυπριακό, με ορισμένα κράτη μέλη να το τονίζουν σε συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από την επέμβαση της Τουρκίας το 1974 μετά από πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments