Διεθνή

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Βαδίζοντας σε ναρκοπέδιο

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Βαδίζοντας σε ναρκοπέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: MSNBC News

Σκοτεινές ώρες για τις ΗΠΑ.

Σκοτεινές οι ώρες για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ που έρχεται να δώσει νέα διάσταση σε μία προεκλογική εκστρατεία βουτηγμένη ήδη σε ακραία πόλωση, τοξικότητα και εμπρηστικό λόγο. Στις πλέον ταραγμένες στιγμές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία τους, η πρόκληση για τους Αμερικανούς πολιτικούς και πολίτες, συλλογικά και ατομικά, είναι να υψώσουν καθ’ οδόν προς την κάλπη της 5ης Νοεμβρίου ανάχωμα σε διολίσθηση σε περαιτέρω πολιτική βία και τη ρητορική που την τροφοδοτεί.

Οι σφαίρες του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς απειλούν να δυναμιτίσουν την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα σε ένα έθνος βαθιά διχασμένο, και μένουν να διαφανούν τα πολιτικά επακόλουθα. Η στοχοποίηση πρώην προέδρου αποτελεί εξ ορισμού επίθεση στη Δημοκρατία. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια έρχονται ως σκληρή υπενθύμιση ότι η πολιτική βία είναι «παρούσα» και επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η χώρα βαδίζει σε πολιτικό ναρκοπέδιο.

Τα καρέ του Ντόναλντ Τραμπ με το πρόσωπο ματωμένο και τη γροθιά υψωμένη με φόντο την αμερικανική σημαία θα συνοδεύουν στο εξής την εκστρατεία μέχρι τις προεδρικές κάλπες. Αναπόφευκτα ο Τραμπ εισπράττει κοινωνική συμπάθεια και θα ευνοηθεί πολιτικά, με την παρ’ ολίγον δολοφονία του να συσπειρώνει ακόμη περισσότερο γύρω του τη ρεπουμπλικανική βάση και το κίνημα MAGA.

H επίθεση ήλθε μία ανάσα πριν ο Τραμπ λάβει και επίσημα το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας. Το Συνέδριο του GOP αρχίζει κανονικά αύριο στο Μιλγουόκι, αλλά σαφώς θα διεξαχθεί σε πολύ πιο έντονο κλίμα και κάτω από πολύ αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Ο Τραμπ θα αποδεχθεί το χρίσμα, θα ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου αντιπροέδρου και μένει να φανεί σε τι τόνο και τι ύφος θα επιλέξει να μιλήσει για την επίθεση στην Πενσιλβάνια.

Ακόμη και όταν ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε το αμερικανικό έθνος να ενωθεί κατά της πολιτικής βίας, κορυφαίοι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο και τους υποστηρικτές του ότι συνέβαλαν στην υποκίνηση πολιτικής βίας παρουσιάζοντας τον Τραμπ ως απειλή για τη Δημοκρατία.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει βρεθεί σε έναν γνώριμο ρόλο. Όπως επιφορτίστηκε κατόπιν της εκλογής του με το καθήκον να ενώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την μαύρη σελίδα της εισβολής των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, έτσι και τώρα καλείται να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη σκιά της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ και καθ’ οδόν προς τις κάλπες.

«Δεν υπάρχει θέση για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως έθνος για να την καταδικάσουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος μετά τα γεγονότα στην Πενσιλβάνια εκτιμάται ότι θα βρεθεί ενώπιον ακόμη εντονότερων πιέσεων να αποσυρθεί καθώς κατά γενική εκτίμηση ο Τραμπ θα κινηθεί με ακόμη μεγαλύτερη «φόρα» προς τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος γνωρίζει καλά πώς να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την επίθεση από τη θέση του θύματος. Εκτιμάται ότι θα κορυφώσει την αντιπαράθεση και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπολειπόταν στις δημοσκοπήσεις και πριν από την καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ στο πλατό του CNN. Με γνώμονα ότι η επίθεση στην Πενσιλβάνια συνιστά τεράστιο σημείο καμπής εν όψει της κάλπης, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό για το Δημοκρατικό Κόμμα να δώσει την εκλογική μάχη με έναν υποψήφιο που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αποτρέψει μία επάνοδο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ως προς την επίθεση, το editorial των New York Times σημειώνει: «Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι σχετικά με την πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτό το έθνος. Τα γεγονότα του Σαββάτου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως παρέκκλιση. Η βία μολύνει και επηρεάζει την αμερικανική πολιτική ζωή. […] Η επίθεση του Σαββάτου ήταν μια τραγωδία. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα οι Αμερικανοί είναι να αποτρέψουν αυτή η στιγμή από το να γίνει η αρχή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας».

Πηγή:liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments