Διεθνή

Ένα σκοτεινό κεφάλαιο ανοίγει στην ιστορία των ΗΠΑ

Ένα σκοτεινό κεφάλαιο ανοίγει στην ιστορία των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: The Daily Beast

Από το 1981 είχε να σημειωθεί δολοφονική επίθεση εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι σφαίρες που στόχευσαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια το βράδυ του Σαββάτου μπορεί μόνο να “ξύρισαν” τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, αλλά οδήγησαν στο θάνατο ενός συμμετέχοντα στη συγκέντρωση και στον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο.

Οδήγησαν επίσης σε ένα μεγάλο διχασμό την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024, επιφέροντας ζημία στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό του έθνους. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της ασφάλειας στην αμερικανική πολιτική – χτισμένη εδώ και δεκαετίες – έχει καταρρεύσει δραματικά.

Ο Τραμπ τραυματίστηκε ελαφρά αλλά η σφαίρα πέρασε ξυστά δίπλα του. Από τότε που ο Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε από τον Τζον Χίνκλεϊ το 1981, δεν υπήρξε τέτοια δραματική πράξη βίας εναντίον ενός προέδρου – ή ενός προεδρικού υποψηφίου.

Οι πυροβολισμοί κατά του Τραμπ γυρνούν τις ΗΠΑ πίσω σε μια πιο σκοτεινή εποχή στην ιστορία τους, πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, όταν δύο αδέρφια Κένεντι – ένας πρόεδρος και ένας υποψήφιος για προεδρία- έπεσαν από σφαίρες δολοφόνων. Οι ηγέτες του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων όπως ο Μέντγκαρ Έβαρς, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μάλκολμ X έχασαν επίσης τη ζωή τους από την πολιτική βία.

Όπως συμβαίνει και σήμερα, έτσι και η δεκαετία του 1960 στιγματίστηκε από την έντονη πολιτική πόλωση και δυσλειτουργία, καθώς ένα πυροβόλο όπλο και ένα άτομο πρόθυμο να το χρησιμοποιήσει μπορούν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

Επί του παρόντος είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν τα χτεσινά γεγονότα στην Αμερική – και στον πολιτικό της λόγο. Ήδη, υπήρξαν κάποιες εκκλήσεις ώστε να πέσουν οι πολιτικοί τόνοι και υπέρ της εθνικής ενότητας και από τα δύο κόμματα.

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – ο πιθανός αντίπαλος του Τραμπ τον Νοέμβριο – εμφανίστηκε στις κάμερες στο Ντέλαγουερ για να κάνει μια δήλωση στον Τύπο. “Δεν υπάρχει μέρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία. Είναι αρρωστημένο”, είπε. “Δεν μπορούμε να είμαστε έτσι. Δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό”.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε αργότερα τηλεφωνικά με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Αποφάσισε επίσης να ματαιώσει το Σαββατοκύριακο που σχεδίαζε στην παραλία και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Αλλά η βία έχει διεισδύσει στον κομματικό πόλεμο χαρακωμάτων που χαρακτηρίζει την αμερικανική πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί ρίχνουν την ευθύνη για την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ στους Δημοκρατικούς που έχουν χρησιμοποιήσει μια τρομακτική ρητορική σχετικά με την απειλή που καθώς λένε αντιπροσωπεύει ο πρώην πρόεδρος αποτελεί για την αμερικανική δημοκρατία.

“Η κεντρική υπόθεση της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να τον σταματήσουμε πάση θυσία”, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζ. Βανς. “Αυτή η ρητορική οδήγησε ευθέως στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Τραμπ”.

Ο Κρις λα Σιβίτα, διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ, δήλωσε ότι “αριστεροί ακτιβιστές, δωρητές των Δημοκρατικών, ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν” πρέπει να λογοδοτήσουν το Νοέμβριο στην κάλπη για τα “αηδιαστικά σχόλιά” τους που κατά την άποψή του οδήγησαν στην επίθεση του Σαββάτου.

Οι Δημοκρατικοί μπορεί να έχουν αντιρρήσεις αλλά πολλοί στα αριστερά του πολιτικού φάσματος είχαν χρησιμοποιήσει την ίδια γλώσσα για να περιγράψουν την ενοχή της δεξιάς πολιτικής ρητορικής πριν από τον σχεδόν θανάσιμο πυροβολισμό της βουλευτή Γκάμπι Γκίφορντς το 2011 στην Αριζόνα.

Η βία στην Πενσυλβάνια θα ρίξει αναμφίβολα μεγάλη σκιά στη σύνοδο των Ρεπουμπλικανών, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας θα γίνουν πιο αυστηρά και οι διαδηλώσεις – και οι αντιδιαδηλώσεις – που θα γίνουν εκεί θα συνοδεύονται από μια αίσθηση ανησυχίας.

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη πιο λαμπερός εθνικός προβολέας θα λάμψει στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών όταν ανέβει στη σκηνή το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης.

Οι εικόνες του πρώην προέδρου, ματωμένου και με υψωμένη γροθιά είναι βέβαιο ότι θα γίνουν σημείο αναφοράς στο Μιλγουόκι. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιδίωκε ήδη να αναγάγει τη δύναμη και τον σκληροτράχηλο ανδρισμό σε επίκεντρο της εκστρατείας του και το περιστατικό του Σαββάτου θα δώσει νέα ώθηση στο στόχο αυτό.

“Αυτή είναι η μαχητικότητα που χρειάζεται η Αμερική!” έγραψε ο Έρικ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας μια φωτογραφία του πατέρα του μετά τον πυροβολισμό.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο για τον χειρισμό των θεμάτων ασφάλειας στη συγκέντρωση του Τραμπ. Ένα άτομο με ένα τουφέκι υψηλής ισχύος μπόρεσε να φτάσει σε απόσταση βολής από τον υποψήφιο για την προεδρία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον υποσχέθηκε πλήρη έρευνα – που όμως θα χρειαστεί χρόνο.

Αλλά προς το παρόν, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: σε μια χρονιά αχαρτογράφητων εκλογικών υδάτων, η αμερικανική πολιτική έχει λάβει μια νέα, θανάσιμη τροπή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments