Διεθνή

Γιατί ο Τραμπ θα ξαναβγεί πρόεδρος – Τι προβλέπουν επενδυτικοί κύκλοι μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Γιατί ο Τραμπ θα ξαναβγεί πρόεδρος – Τι προβλέπουν επενδυτικοί κύκλοι μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Γιατί ο Τραμπ θα ξαναβγεί πρόεδρος - Τι προβλέπουν επενδυτικοί κύκλοι μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Ο Τραμπ πυροβολήθηκε στο αυτί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια το Σάββατο

Οι πυροβολισμοί του Σαββάτου στην προεκλογική συγκέντρωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυξάνουν τις πιθανότητες να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο και τα στοιχήματα που ποντάρουν στη νίκη του θα αυξηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφεραν επενδυτικοί κύκλοι την Κυριακή.

Ο Τραμπ πυροβολήθηκε στο αυτί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια το Σάββατο, σε μια απόπειρα δολοφονίας που αντιμετωπίστηκε από τις Αρχές. Ο Τραμπ, με το πρόσωπό του γεμάτο αίματα, σήκωσε τη γροθιά του λίγα λεπτά μετά την επίθεση και οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του δήλωσαν ότι ήταν καλά μετά το περιστατικό.

Το σκηνικό αλλάζει

Η εικόνα του Τραμπ με υψωμένη τη γροθιά ενώ ακόμα είναι καλυμμένος με αίματα στέλνει το μήνυμα ότι είναι δυνατός ακόμα και μετά από μια τόσο σοβαρή απόπειρα κατά της ζωής του.

Αν ως τώρα, και παρά τη σημαντική απόσυρση δωρητών και το κύμα αμφισβήτησης για την ικανότητα του Μπάιντεν να φέρει εις πέρας μια δεύτερη θητεία εξαιτίας προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την ηλικία του, οι δύο αντίπαλοι έδιναν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, πλέον το σκηνικό αλλάζει.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσουν στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας ήταν ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και της πλατφόρμας Χ.

Ο Μασκ έγραψε μάλιστα στο Χ ότι “την τελευταία φορά που είχαμε τόσο σκληρό πρόεδρο ήταν με τον Θίοντορ Ρούζβελτ” που θεωρείται ο πρόεδρος που κατέστησε τις ΗΠΑ στρατιωτική υπερδύναμη.

Λίγη ώρα αργότερα, τον Μασκ ακολούθησε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης hedge fund Μπιλ Ακμαν δίνοντας του και αυτός την επίσημη στήριξή του (endorsement).

Με τον Τραμπ και η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων

Ο Κινέζος επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων και ιδρυτής του Tron, Τζάστιν Σαν, είναι άλλος ένας επιχειρηματίας που στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, όπως δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

“Είναι καλύτερη επιλογή για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης και κρυπτονομισμάτων και μπορεί να εξασφαλίσει δικαιότερη μεταχείριση”, δήλωσε, λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε ο Τραμπ στο αυτί του.

Τι εκτιμούν εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων

Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή, πριν δηλαδή την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου, οι αγορές αντιδρούσαν θετικά στην προοπτική μιας νέας προεδρίας Τραμπ ωθώντας το δολάριο υψηλότερα και εκτινάσσοντας την καμπύλη απόδοσης του αμερικανικού δημοσίου. Τόσο οι δείκτες S&P 500, όσο και Dow Jones Industrial Average .DJI σημείωσαν υψηλά ρεκόρ την Παρασκευή.

Τώρα, “οι συναλλαγές θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα”, δήλωσε στο Reuters ο Rong Ren Goh, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Eastspring Investments στη Σιγκαπούρη.

“Ο Ρήγκαν ανέβηκε 22 μονάδες στις δημοσκοπήσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Αυτή η εξέλιξη πιθανώς μειώνει την αβεβαιότητα”, δήλωσε και ο Νικ Φέρρες, επικεφαλής επενδύσεων στη Vantage Point Asset Management.

Η μετανάστευση και η οικονομία αποτελούν τα κύρια ζητήματα για τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos, βλέπουν τον Τραμπ ως τον καλύτερο υποψήφιο για την οικονομία.

Υπό τον Τραμπ, οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική, λιγότερες ρυθμίσεις και χαλαρότερους κανονισμούς για την κλιματική αλλαγή.

“Και στις πέντε προεδρικές εκλογές των τελευταίων 20 ετών, η εμπιστοσύνη των CEO, το καταναλωτικό συναίσθημα και ιδιαίτερα η αισιοδοξία των μικρών επιχειρήσεων έχουν μετατοπιστεί και θεωρούνται ότι στηρίζουν νίκες των Ρεπουμπλικανών παρά νίκες των Δημοκρατικών”, γράφουν αναλυτές της Goldman Sachs.

“Στο βαθμό που το βελτιωμένο κλίμα οδηγεί σε αύξηση των δαπανών και των επενδύσεων, μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές κερδών για ορισμένες εταιρείες ακόμη και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής”, εκτιμά ο οίκος επενδύσεων.

Με πληροφορίες από The Toc, CNBC, Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments