Διεθνή

ΗΠΑ: Και η προεδρική κούρσα ξαναρχίζει

ΗΠΑ: Και η προεδρική κούρσα ξαναρχίζει

Πηγή Φωτογραφίας: ABC News

Πώς η απόπειρα δολοφονίας αλλάζει τα δεδομένα στον προεκλογικό αγώνα.

Η ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ τον καθιστά ακλόνητο φαβορί στη μάχη για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στερεί από τους Δημοκρατικούς τη δυνατότητα, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, να καταφέρονται εναντίον του, υπενθυμίζοντας όλα όσα ο ίδιος έχει πει και κάνει για να υποκινήσει την πολιτική βία και να αναφέρονται στις καταδίκες του και τις ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη. Όλα εκείνα δηλαδή τα ζητήματα που αποτελούν αχίλλειο πτέρνα για τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ιδίως στα μάτια των αναποφάσιστων. Γιατί η οποιαδήποτε κριτική ασκηθεί τις επόμενες μέρες ή και βδομάδες εναντίον του Τραμπ, εύκολα μπορεί να καταγγελθεί ότι νομιμοποιεί τη δολοφονική ενέργεια που επιχειρήθηκε σε βάρος του.

Έτσι, μέρος των επιχειρημάτων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά της πολιτικής προσωπικότητας του Τραμπ και της μισαλλόδοξης ρητορικής του φαίνεται να αναιρείται. Έτσι, αν και είναι δύσκολο να διατηρήσει την ψυχραιμία και να μιλήσει ενωτικά, είναι πιθανόν να κερδίσει ένα μέρος του εκλογικού κοινού που σήμερα δεν τον εμπιστεύεται και τον θεωρεί επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

Αν, από την άλλη πλευρά, επιμένει στον διχαστικό του λόγο, τότε θα έχει τη δικαιολογία ότι μιλάει με συναίσθημα, αφού έχει πέσει θύμα απόπειρας δολοφονίας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ρεπουμπλικάνοι, θεσμικοί παράγοντες και ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν τον Τραμπ και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την έντονη κριτική εναντίον του. Η απόφαση του συνεδρίου των ρεπουμπλικάνων να ξεκινήσει κανονικά αύριο φαίνεται σωστή, καθώς θα δώσει μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στις εργασίες και τις ομιλίες, ενισχύοντας έτσι την υποψηφιότητά του.

Σε ένα ήδη πολωμένο κλίμα, πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν αντίποινα από ακραίους οπαδούς του Τραμπ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι έτσι κι αλλιώς συνωμοσιολόγοι, οπότε παντός είδους συνομωσίες πρόκειται να διακινηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπλίζοντας ενδεχομένως το χέρι κάποιου που στο όνομα του Τραμπ θα θελήσει να τον εκδικηθεί.

Λόγω των πολλών απειλών κατά κρατικών αξιωματούχων και πράξεων βίας τα τελευταία χρόνια, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά, κυρίως κατά των χαμηλόβαθμων στελεχών που δεν προστατεύονται επαρκώς.

Η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη εύθραυστη και οριακή και οι επόμενοι τρεις μήνες μέχρι τις εκλογές θα είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη της εσωτερικής πολιτικής, η οποία βρισκόταν ήδη σε κομβικό σημείο πριν από την απόπειρα δολοφονίας. Οι ακραίες δηλώσεις του Τραμπ, η δαιμονοποίηση των αντιπάλων του και η αντιμετώπιση των γεγονότων στο Καπιτώλιο πριν από τρία χρόνια, καθώς και η δημόσια αντίδρασή του σε περίπτωση ήττας στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενισχύουν τον εξτρεμισμό.

Αν και ο Τραμπ κινδύνευσε σοβαρά να χάσει τη ζωή του, το γεγονός αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ο τρόπος που πολιτεύεται, ο οποίος είναι συχνά προκλητικός και διαιρετικός, θα ξεχαστεί έστω για λίγο, μέχρι να τον επαναφέρει ο ίδιος. Ανεξάρτητα από τα κίνητρα του δράστη, το νοσηρό πολιτικό κλίμα έχει εμπνευστές και υπεύθυνους. Η εικόνα του Τραμπ με πράκτορες γύρω του πανικοβλημένους και την αμερικανική σημαία να κυματίζει από πάνω του, με ματωμένο πρόσωπο και υψωμένη γροθιά να απευθύνεται στους υποστηρικτές του φωνάζοντας τρεις φορές “fight”, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη του εκλογικού αποτελέσματος.

Μετά το πρόσφατο περιστατικό, είναι επείγουσα η ανάγκη αντικατάστασης του Μπάιντεν. Παρόλο που υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο, οι πιθανότητες ανατροπής των συσχετισμών μετά τη δολοφονική επίθεση μειώνονται ανησυχητικά για τους δημοκρατικούς. Αν και το παιχνίδι δεν έχει χαθεί ακόμα, η κατάσταση είναι δύσκολη για τους Δημοκρατικούς και απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες για να αντιστραφεί το κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments