Διεθνή

Παγκόσμιο σοκ και μηνύματα συμπαράστασης στον Τραμπ μετά την απόπειρα

Παγκόσμιο σοκ και μηνύματα συμπαράστασης στον Τραμπ μετά την απόπειρα

Πηγή Φωτογραφίας: New York Daily News

Αποτροπιασμός από τα ΗΕ και την Κομισιόν μέχρι τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς και την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Μελόνι.

Σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη προκάλεσε η είδηση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε από πυροβολισμούς στο αυτί κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Μηνύματα συμπαράστασης στέλνονται από το πρωί στον Ντόναλντ Τραμπ από όλο τον κόσμο. Από τις πρώτες που έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους ήταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και στην πλατφόρμα Χ έγραψε πως ελπίζει «ο διάλογος και η υπευθυνότητα να υπερισχύσουν του μίσους και της βίας». Βαθύτατα σοκαρισμένη δήλωσε πως είναι και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την πράξη ως αποτρόπαια και έγραψε στην πλατφόρμα Χ πως «τέτοιες ενέργειες απειλούν τη δημοκρατία». Ευχήθηκε στον πρώην Πρόεδρο ταχεία ανάρρωση και προσέθεσε πως οι σκέψεις του είναι επίσης κοντά σε όσους επλήγησαν από την επίθεση. O Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόνχαρακτήρισε την επίθεση «τραγωδία για τη δημοκρατία». Τα ΗΕ καταδίκασαν επίσης την επίθεση ενώ από τους πρώτους που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους ήταν ο πολιτικός του αντίπαλος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε πως αυτή η βία δεν έχει καμία θέση στις ΗΠΑ.

Κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους για τα μέτρα ασφαλείας

Ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός, σύμφωνα με τις Μυστικές Υπηρεσίες (Secret Service). Πράκτορες ακαριαία εξουδετέρωσαν τον δράστη που αποπειράθηκε να σκοτώσε τον υποψήφιο Αμερικανό Πρόεδρο

Η επίθεση που οξύνει την ένταση στην ήδη τεταμένη προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκαλεί παγκόσμιο σοκ και την καταδίκη των ηγετών από άκρη σε άκρη του κόσμου.

Το περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας, ανακοίνωσε το FBI στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το Γραφείο Ομοσπονδιακών Ερευνών των ΗΠΑ έχει αναλάβει την έρευνα για το περιστατικό, εξήγησε στέλεχός του, ενώ πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος κατονομάστηκε από το FBI ως ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς από την Πενσιλβάνια.

Την ίδια ώρα πάντως ασκείται κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους για την ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας στις ΗΠΑ ενώ ο επιφανής υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ζήτησε την παραίτηση των επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service). Πολύ νωρίς πάντως το FBI ταυτοποίησε τον δράστη. Πρόκειται για τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς. Ο Τζορτζ Μπάιβενς από την Πολιτειακή Αστυνομία της Πενσυλβάνια δήλωσε: «Έχουμε εντοπίσει προσωρινά έναν σκοπευτή, αλλά δεν σταματάμε εκεί, παρακολουθούμε πολλές πληροφορίες. Θα περάσει λίγος χρόνος μέχρι να μπορέσουμε να πούμε ή να απαντήσουμε οριστικά στις σχετικές ερωτήσεις, νομίζω».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο ειδικός πράκτορας του FBI Κέβιν Ρότζεκ: «Είμαστε στη διαδικασία να επιβεβαιώσουμε επίσημα τον δράστη και μόλις έχουμε την επιβεβαίωση, θα δώσουμε επίσημα το όνομά του στον Τύπο. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες».

Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει πολιτικά την απόπειρα;

Εκτός από τον τραυματισμό του Ντόναλντ Τραμπ, ένας άνδρας από το κοινό σκοτώθηκε και άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται πάντως να είναι καλά στην υγεία του ενώ η ομάδα του δημοσιοποίησε και βίντεο που τον έδειχνε να αναχωρεί με αεροπλάνο από το Νιου Τζέρσεϊ.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του για την προεκλογική του εκστρατεία. Άλλωστε, όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανάλυσή του, πάντα του άρεσε να παρουσιάζει τον εαυτό του ως μάρτυρα και σαν κάποιον που οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση. Ήδη λίγο μετά την απόπειρα εναντίον του, η ομάδα του έστειλε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σύνθημα «δεν θα τα παρατήσω ποτέ». Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται ήδη στις δημοσκοπήσεις και η απόπειρα αυτή ίσως του δώσει μια περαιτέρω ώθηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments