Οδηγός

Επίδομα Αδείας 2024: Πότε και πώς δικαιούστε την πληρωμή του

Επίδομα Αδείας 2024: Πότε και πώς δικαιούστε την πληρωμή του

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η ετήσια κανονική άδεια χορηγείται με αποδοχές σε όλους τους μισθωτούς που έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Επίσης, δικαιούνται άδεια και οι μερικώς απασχολούμενοι.

Η ετήσια κανονική άδεια χορηγείται με αποδοχές σε όλους τους μισθωτούς που έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας

Έχουμε ήδη διανύσει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2024 και αρκετοί εργαζόμενοι μαζί με το Επίδομα Αδείας έχουν αρχίσει να οργανώνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, προγραμματίζοντας την άδειά τους για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και την απαιτητική καθημερινότητα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η ετήσια κανονική άδεια χορηγείται με αποδοχές σε όλους τους μισθωτούς που έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Επίσης, δικαιούνται άδεια και οι μερικώς απασχολούμενοι.

Επίδομα Αδείας 2024: Πότε Καταβάλλεται και Πώς Υπολογίζεται

Καλοκαιρινή Άδεια: Χρόνος Χορήγησης

Ο χρόνος χορήγησης της άδειας καθορίζεται με συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Το ήμισυ τουλάχιστον των εργαζομένων που δικαιούνται ημέρες άδειας πρέπει να τις λάβουν από την 1η Μαΐου έως την 30ή Σεπτεμβρίου. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από την αίτηση και πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους.

Ετήσια Άδεια

Η βάση χορήγησης της ετήσιας άδειας είναι το ημερολογιακό έτος. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται αναλογική άδεια από τον πρώτο μήνα εργασίας. Για το πρώτο έτος, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την αναλογία των ημερών άδειας μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Για το δεύτερο έτος, μετά τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου, οι εργαζόμενοι δικαιούνται 21 ημέρες άδειας για πενθήμερη απασχόληση και 25 για εξαήμερη. Από το τρίτο έτος και έπειτα, δικαιούνται 22 ημέρες για πενθήμερη και 26 για εξαήμερη.

Μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη ή 12 χρόνια συνολικής προϋπηρεσίας, δικαιούνται 25 ημέρες για πενθήμερη και 30 για εξαήμερη. Μετά από 25 χρόνια συνολικής υπηρεσίας, δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα άδειας.

Αποδοχές Κατά την Άδεια

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται τις συνήθεις αποδοχές που θα λάμβαναν αν εργάζονταν. Αυτές περιλαμβάνουν μισθό, ημερομίσθιο και άλλες παροχές. Πέραν των αποδοχών, δικαιούνται και επίδομα αδείας, το οποίο ισούται με τις αποδοχές 15 ημερών για μηνιαία μισθό και 13 ημερών για ημερομίσθιο.

Καταβολή Αποδοχών και Επιδόματος Αδείας

Οι αποδοχές και το επίδομα αδείας καταβάλλονται κατά την έναρξη της άδειας. Αν η σύμβαση εργασίας λήξει πριν τη λήψη της άδειας, ο εργοδότης οφείλει αποζημίωση και το επίδομα αδείας ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης.

Υπολογισμός Άδειας με Online Εφαρμογή

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν την άδεια τους μέσω της online εφαρμογής του ΚΕΠΕΑ, διαθέσιμης στην ιστοσελίδα τους.

  • Υπολογισμός για πλήρη απασχόληση
  • Υπολογισμός για εκ περιτροπής εργασία

Το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ είναι διαθέσιμο και για κινητές συσκευές μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών σε Play Store και App Store.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments