Policy Briefs

Κύπρος: Το μέλλον της επιχείρησης «Αμάλθεια» στη Γάζα

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη για Γάζα, Κυπριακό και προϋπολογισμό - Γιατί αποσύρουν την προβλήτα οι Αμερικανοί.

H απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απομακρύνει την προβλήτα που είχε μεταφέρει στη Γάζα, δεν επηρεάζει την πρωτοβουλία “Αμάλθεια” εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Από την πρώτη στιγμή που είχε σχεδιαστεί, που είχε καταρτιστεί αυτός ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου “Αμάλθεια”, δεν ήταν εκείνη τη στιγμή υπόψη μας η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατασκευή προβλήτας. Η κατασκευή προβλήτας προφανώς ήρθε μετά την πρώτη υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Δεν ταυτίζεται η προβλήτα, η διάρκεια της προβλήτας με τη διάρκεια της πρωτοβουλίας. Ήδη, υπάρχουν στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας εναλλακτικοί τρόποι παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Να σας θυμίσω άλλωστε ότι και πριν την κατασκευή της προβλήτας, αλλά και κατά περιόδους που παρουσιάζονταν κάποια τεχνικά προβλήματα, η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθούσε να φτάνει στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι άλλωστε πολύ ενδεικτικό το γεγονός ότι έχει παραληφθεί και χθες από την Ιταλία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το αυτοδιαγνωστικό κινητό μηχάνημα. Και αυτό καταδεικνύει την επίσπευση, την προσπάθεια να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες. Με ακριβώς την ίδια προσήλωση και με τη στήριξη των διεθνών εταίρων, που όλοι συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτήν την προσπάθεια, η “Αμάλθεια” συνεχίζεται κανονικά.

Να σημειώσω εδώ ότι οι ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνουν στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα και με τον ίδιο ρυθμό θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουν να αυξάνονται, γιατί ακριβώς αναγνωρίζεται η καταλυτική συμβολή που έχει η πρωτοβουλία μας στις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχει ο άμαχος πληθυσμός.», τόνισε ο κυβερνητιός εκπρόσωπος.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συζητήθηκε επίσης ο συντονισμός για τον καταρτισμό του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025.

Γιατί οι ΗΠΑ αποσύρουν την προβλήτα

Η αμερικανική τεχνητή προβλήτα η οποία στη θεωρία θα επέτρεπε την εκφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας αλλά υπονομεύθηκε από σειρά προβλημάτων αφότου εγκαταστάθηκε, θα αποσυρθεί οριστικά προσεχώς, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Αφότου την εγκατέστησε πριν από δυο μήνες ο αμερικανικός στρατός, η πλωτή υποδομή απασχόλησε περισσότερο εξαιτίας των προβλημάτων της, σε θεαματική αντίθεση με την επίσημη ρητορική στην Ουάσιγκτον, όπου παρουσιαζόταν ως αιτία ελπίδας πως θα έφθανε βοήθεια στις αμέτρητες χιλιάδες κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας που απειλούνται να λιμοκτονήσουν.

«Αναμένω ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα τερματίσουμε τις επιχειρήσεις που συνδέονται με την προβλήτα αυτή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Η προβλήτα σύντομα θα σταματήσει να λειτουργεί», επιβεβαίωσε ο Πατ Ράιντερ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, υποσχόμενος διευκρινίσεις για την ημερομηνία και την τελική διαδικασία τις προσεχείς ημέρες.

Με κόστος 230 εκατομμυρίων δολαρίων, το τεχνητό λιμάνι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα ευάλωτο στη φουσκοθαλασσιά κι αποσπάστηκε από τη ακτή αρκετές φορές αφότου εγκαταστάθηκε αρχικά, στα μέσα Μαΐου.

Η προβλήτα, που υπέστη ζημιές, χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί επανειλημμένα στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ για επισκευές.

Για ακόμη μια φορά τηνΤετάρτη αμερικανοί στρατιωτικοί προσπάθησαν να «προσδέσουν ξανά την προσωρινή προβλήτα σε παραλία της Γάζας, για να ξαναρχίσουν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Όμως, εξαιτίας τεχνικών και μετεωρολογικών προβλημάτων», δεν τα κατάφεραν, ανέφερε ο Πατ Ράιντερ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, αποφάσισε να εγκατασταθεί αυτό το τεχνητό λιμάνι εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιορισμών του Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο έπειτα από εννιά μήνες πολέμου παλαιστινιακό θύλακο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο