Πολιτική

Παππάς: Προοδευτική εκλογική συμμαχία

Παππάς: Προοδευτική εκλογική συμμαχία

Πηγή Φωτογραφίας: [370268] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Άρθρο του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Κυριακάτικη Απογευματινή

Η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία των συγκροτημένων πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας, χωρίς τη ρευστοποίηση των κομμάτων, πρόταση που αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ, κυοφορείται εδώ και πολύ καιρό ως ιδέα. Πρώτα και κύρια μέσα στην κοινωνία.

Ολόκληρο το άρθρο:   Την περασμένη Κυριακή, οι Γάλλοι επιβράβευσαν τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία ανταποκρίθηκαν στις πολιτικές εξελίξεις και αντέδρασαν απέναντι στον κίνδυνο επικράτησης της γαλλικής ακροδεξιάς. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα και αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι ηγεσίες των κομμάτων είχαν καταλήξει σε ένα συνεκτικό φιλολαϊκό πρόγραμμα 25 σελίδων και σε μια λίστα κοινών υποψήφιων βουλευτών.

Οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές, οι πράσινοι και το κόμμα του Μελανσόν, που συμμετείχαν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, διατηρώντας την αυτοτέλεια των κομμάτων τους, δεν άθροισαν απλώς δυνάμεις. Δημιούργησαν ένα πολιτικό γεγονός. Κινητοποίησαν τη γαλλική κοινωνία. Και με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών έδωσαν ένα πολύ σοβαρό πολιτικό μάθημα. Και σε εμάς, στην Ελλάδα. Και στις ηγεσίες και στις βάσεις των ελληνικών αριστερών προοδευτικών κομμάτων. Η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία των συγκροτημένων πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας, χωρίς τη ρευστοποίηση των κομμάτων, πρόταση που αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ, κυοφορείται εδώ και πολύ καιρό ως ιδέα. Πρώτα και κύρια μέσα στην κοινωνία, με τους προοδευτικούς πολίτες να ζητούν «να κάνουμε κάτι» για να αποχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αίτημα που επικυρώθηκε και στις ευρωεκλογές.

Η πρόσφατη πολιτική απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής ορίζει ότι το κόμμα μας θα προχωρήσει συγκροτημένα. Θα κάνει το καταστατικό του συνέδριο, θα ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του (ψηφιακή λειτουργία, περιφερειακή οργάνωση, καθολική συμμετοχή των μελών σε όλα τα επίπεδα, αξιοποίηση κάθε στελέχους, κ.ά.), θα επιχειρήσει να ενισχυθεί και θα ανοίξει την πόρτα μιας μεγάλης εκλογικής συμμαχίας με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Περιγράφει, δηλαδή, ακριβώς τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως ένα κόμμα ανεξάρτητο και ισχυρό, που θα πορευτεί ως ηγέτιδα και κινητήρια δύναμη με στόχο την προοδευτική εκλογική συμμαχία. Η απόφαση αυτή αποτελεί τομή στην πορεία μας.

Για τον στόχο αυτό θα εργαστούμε με πίστη και πείσμα. Με συνεργασία εντός του κοινοβουλίου αλλά και στους ενδιάμεσους θεσμούς κοινωνικής εκπροσώπησης. Με ενεργοποίηση της βάσης και τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας.

Μια τέτοια εκλογική συνεργασία πρέπει να έχει ισχυρά προγραμματικά θεμέλια. Οφείλουμε να απαντήσουμε στα μεγάλα ζητούμενα. Θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια και πως; Θα αξιοποιηθούν τα υπερπλεονάσματα και υπέρ ποιων; Θα δοθεί λύση στα μείζονα ζητήματα της στέγης και του ιδιωτικού χρέους; Θα καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Τι θα γίνει με τις τράπεζες, όπου με την ιδιωτικοποίηση των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ σε αυτές, το δημόσιο ζημιώθηκε κατά 40 δισ. ευρώ; Θα ανασάνει το Κράτος Δικαίου;

Ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε διάφορα κέντρα, τα οποία επιζητούν τη συνέχιση της παρούσας πολιτικής ή μια απονευρωμένη προγραμματικά προοδευτική συμμαχία, επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη. Θα τους δυσαρεστήσουμε υπέρ της κοινωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments