Διεθνή

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τα ερωτήματα για το «φιάσκο» των Μυστικών Υπηρεσιών

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τα ερωτήματα για το «φιάσκο» των Μυστικών Υπηρεσιών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τα ερωτήματα για το «φιάσκο» των Μυστικών Υπηρεσιών

Οι Αμερικανοί ζητούν επί πίνακι και με συνοπτικές διαδικασίες τα κεφάλια των υπευθύνων ασφαλείας του

Η δολοφονική απόπειρα κατά του πρώην Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέδειξε σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και κενά σε μία από τις ισχυρότερες και καλύτερες Μυστικές Υπηρεσίες του κόσμου.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υποψηφίου προέδρου το απόγευμα του Σαββάτου (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) και κυρίως τι πήγε στραβά;

Πώς ο επίδοξος δολοφόνος Τόμας Μάθιου Κρουκς κατάφερε να φτάσει σε μια θέση μόλις 125 μέτρα από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, να βάλει στόχο με ένα τουφέκι και να πυροβολήσει τουλάχιστον οκτώ φορές, πριν πέσεις νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή της προστασίας του πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί, ενώ ο ένας πολίτης έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του, όταν στο άκουσμα των πυροσβλισμών έγινε «ασπίδα» για τις κόρες του.

Νέα βίντεο φαίνεται να επιβεβαιώνουν δηλώσεις μαρτύρων ότι οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση ειδοποίησαν τις αρχές επιβολής του νόμου για την παρουσία του Κρούκς στην ταράτσα πριν ο Τραμπ ανέβει στη σκηνή.

Πέντε είναι τα σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης

Πώς έφτασε ο Τόμας Κρούκς στην ταράτσα;

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Κρουκς χρησιμοποίησε μια σκάλα για να ανέβει στην οροφή του κτιρίου American Glass Research στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια.

Δεν είναι ξεκάθαρο για πόση ώρα βρισκόταν στην περιοχή. Ο Τραμπ ανέβηκε στη σκηνή στις 18:03, οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να μπαίνουν στον χώρο της εκδήλωσης γύρω στις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η είσοδος του κόσμου γινόταν αφού προηγουμένως περνούσαν από ανιχνευτές μετάλλων. Το CNN αναφέρει ότι ο Κρουκς φέρεται να ενεργούσε ύποπτα και οι Μυστικές Υπηρεσίες έλαβαν μήνυμα να τον θέσουν υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι υποστηρικτές του Τραμπ ειδοποίησαν τους τοπικούς αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή για την παρουσία του Κρουκς στις 18:10.

Γιατί δεν ασφαλίστηκε η περιοχή;

Ο εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών Άντονι Γκουλιέλμι είπε ότι η υπηρεσία συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για την ασφάλεια της περιοχής και ότι η ασφάλεια της περιμέτρου ήταν ευθύνη του τοπικού σερίφη και του αστυνομικού τμήματος με τον εισαγγελλέα ωστόσο να το αμφισβητεί, λέγοντας πως οι Μυστικές Υπηρεσίες είχαν την απόλυτη δικαιοδοσία, ως επικεφαλής.

Γιατί άργησε να τον εξουδετερώσει ο ελεύθερος σκοπευτής;

Η Μυστική Υπηρεσία εξακολουθεί να ερευνά την απάντηση στους πυροβολισμούς.

Χρειάστηκαν «δευτερόλεπτα» για να σκοτώσει ο ελεύθερος σκοπευτής τον Κρουκς, είπε στο CBS πηγή από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Το βίντεο αποκαλύπτει ότι ήταν 43 δευτερόλεπτα μεταξύ της πρώτης σειράς πυροβολισμών κι ενός πράκτορα να λέει πως «ο ένοπλος εξουδετερώθηκε».

Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι ο Κρουκς κατάφερε να ρίξει οκτώ σφαίρες στο πλήθος πριν πυροβοληθεί και σκοτωθεί στις 18:11.

Ο Τραμπ ήταν στη μέση της περιγραφής ενός γραφήματος που εμφανιζόταν εκείνη τη στιγμή. «Και αν θέλετε πραγματικά να δείτε κάτι τόσο λυπηρό… ρίξτε μια ματιά στο τι συνέβη…»

Ο επόμενος ήχος που ακούστηκε ήταν μια σειρά από πυροβολισμούς, ακούγονται έως και έξι.

Ο επόμενος ήχος είναι μια αντρική φωνή που λέει: «Κάτω! Έρχομαι! Έρχομαι» Στη συνέχεια, πέντε μυστικοί πράκτορες συρρέουν στη σκηνή και παρέχουν κάλυψη στον Τραμπ. Ακούγεται άλλη μια σειρά από ήχους.

Είναι 12 δευτερόλεπτα αργότερα που ακούμε ένα τελευταίο βολέ πυροβολισμών, λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα μετά από αυτό μπορεί να ακουστεί μια φωνή που λέει: “Ο σκοπευτής εξουδετερώθηκε”.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα τουφέκι τύπου AR-15 με θάλαμο 5,56 mm.

Γιατί το γυάλινο κτίριο ήταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας;

Δεν είναι σαφές γιατί το γυάλινο κτίριο παρέμεινε εκτός της ασφαλούς περιμέτρου.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε στο ABC News τη Δευτέρα: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον πρώην πρόεδρο. Γι’ αυτό ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε μια ανεξάρτητη επανεξέταση του συμβάντος ».

Ένας πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας είπε στο NBC News ότι απλά και μόνο ηπαρουσία του κτιρίου θα έπρεπε να ήταν αρκετή για να κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της εκδήλωσης.

«Ακριβώς επειδή είναι έξω από την περίμετρο, δεν το βγάζει εκτός παιχνιδιού για μια ευπάθεια και πρέπει να το μετριάσεις με κάποιο τρόπο», είπε ο πράκτορας.

Ένας άλλος πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, ότι δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Είτε δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού ελεύθερου σκοπευτή στην οροφή, είτε δεν εκτελέστηκε.

Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου υποστηρίζουν ότι παρείχαν ελεύθερους σκοπευτές για να βοηθήσουν τη Μυστική Υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε επιπλέον κάλυψη.

Αυτοί οι τοπικοί ελεύθεροι σκοπευτές τοποθετήθηκαν στα αριστερά του ελεύθερου σκοπευτή της Μυστικής Υπηρεσίας που εξουδετέρωσε τον Κρουκς.

Κατά τη διάρκεια των περισσότερων στάσεων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, η τοπική αστυνομία βοηθά τη Μυστική Υπηρεσία για την ασφάλεια του χώρου. Πράκτορες από άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, όπως η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών, βοηθούν περιστασιακά.

Σε πολλές συγκεντρώσεις Τραμπ συμμετέχουν χιλιάδες ακροατήρια, λαμβάνουν χώρα υπαίθρια και διαρκούν για ώρες.

Πριν από την εκδήλωση, οι πράκτορες σκανάρουν τον χώρο για βόμβες ή άλλες απειλές και ο Τραμπ φτάνει πάντα με μια οχυρωμένη αυτοκινητοπομπή.

Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου συνήθως τοποθετούν φράγματα ως περίμετρο και απαιτούν από όλους τους παρευρισκόμενους να περάσουν από έναν ανιχνευτή μετάλλων για να εισέλθουν στον χώρο. Ένοπλοι πράκτορες ερευνούν όλες τις τσάντες των συμμετεχόντων, ακόμη και τα πορτοφόλια.

Γιατί οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα;

Το βίντεο από τη σκηνή λίγο πριν ξεκινήσουν οι πυροβολισμοί δείχνει έναν άνδρα να μιλάει με έναν τοπικό αστυνομικό και να δείχνει να δείχνει την οροφή του κτιρίου όπου ο Κρουκς περίμενε.

Άλλοι περαστικοί ακούγονται να κατευθύνουν τον αστυνομικό σε εκείνη την ταράτσα.

Ένας μάρτυρας ανέφερε ότι ο πυροβολισμός ξεκίνησε λίγες στιγμές αφότου είπε σε έναν αστυνομικό ότι είχε δει τον 20χρονο.

Ο σερίφης της κομητείας Μπάτλερ, υποστήριξε ότι όταν ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί για τις θεάσεις του Κρουκς, άρχισαν να τον «ψάχνουν».

Ανέφερε μάλιστα ότι ένας αξιωματικός ανυψώθηκε στην οροφή όπου συνάντησε τον Κρουκς.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο αξιωματικός είχε και τα δύο χέρια στην ταράτσα για να ανέβει, δεν τα κατάφερε ποτέ γιατί ο ένοπλος είχε στραφεί προς τον αξιωματικό και δικαίως και έξυπνα, τον άφησε να φύγει», είπε ο σερίφης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments