Οικονομία

Πώς και πόσο θα αυξάνονται οι συντάξεις από το 2025

Πώς και πόσο θα αυξάνονται οι συντάξεις από το 2025

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Η αύξηση των μισθών θα αποτυπώνεται κάθε χρόνο στο Δείκτη Μεταβολής Μισθών, ο μηχανισμός του οποίου θα καθοριστεί με πόρισμα που θα παραδώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αύξηση των μισθών θα αποτυπώνεται κάθε χρόνο στο Δείκτη Μεταβολής Μισθών, ο μηχανισμός του οποίου θα καθοριστεί με πόρισμα που θα παραδώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ.

Μερίδιο από τις αυξήσεις μισθών θα έχουν οι νέες συντάξεις που θα απονέμονται από την 1η/1/2025 καθώς οι αποδοχές των ασφαλισμένων βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών όλης της οικονομίας.

Η αύξηση των μισθών θα αποτυπώνεται κάθε χρόνο στο Δείκτη Μεταβολής Μισθών, ο μηχανισμός του οποίου θα καθοριστεί με πόρισμα που θα παραδώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα χρησιμοποιείται για την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών όσων αποχωρούν από το 2025 και μετά, αλλά και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από το 2025 και μετά.

Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών με τον πληθωρισμό που ισχύει τώρα θα διατηρηθεί για το διάστημα 2002-2024.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται το 2024, θα έχει αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές του κατά το ποσοστό του πληθωρισμού των ετών 2002-2023 ενώ οι ασφαλισμένοι που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από το 2025, θα έχουν αναπροσαρμογή συντάξιμων αποδοχών βάσει πληθωρισμού για τα έτη 2002-2023 και βάσει του δείκτη μισθών από το 2024 και μετά.. Η μέση αύξηση μισθών για το 2024 εκτιμάται γύρω στο 5% με 5,7% από την Τράπεζα της Ελλάδος, και ο πληθωρισμός στο 2,9%. Αν ο δείκτης μεταβολής μισθών πιάσει το 5% όπως προβλέπει η Τ.τ.Ε τότε με το νέο σύστημα οι αποδοχές του 2024 για όσους βγουν στη σύνταξη το 2025, θα αυξηθούν κατά 5%, ενώ με τον πληθωρισμό θα αυξάνονταν κατά 2,9%.

Στο πόρισμα θα περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες των ασφαλισμένων στις οποίες θα εφαρμοσθεί ο νέος δείκτης μισθών, καθώς και όλα τα μισθολογικά δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για να υπολογιστεί η αύξηση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας. Η μεταβολή του δείκτη μισθών θα λάβει υπόψη τις αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πλήρους και μερικής απασχόλησης την αύξηση των ημερομισθίων των ωρομισθίων, κ.α.

Τι αύξηση θα έχουν οι νέες συντάξεις

Με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών συνεχιζόταν να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό.

Για παράδειγμα αν η αύξηση μισθών το 2024 διαμορφωθεί στο 5%, τότε:

*Ασφαλισμένος που σήμερα έχει συντάξιμο μισθό 1.700 ευρώ και σκοπεύει να βγει στη σύνταξη το 2025, θα έχει αύξηση 5% και ο συντάξιμος μισθός θα διαμορφωθεί στα 1.785 ευρώ. Αν έχει 40 χρόνια ασφάλισης θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη 892,5 ευρώ. Αν οι αποδοχές του αυξάνονταν με τον πληθωρισμό του 2024 (2,9%) ο συντάξιμος μισθός θα ήταν 1.750 ευρώ και η ανταποδοτική σύνταξη 874 ευρώ. Το κέρδος από το νέο σύστημα είναι 18 ευρώ επιπλέον στην ανταποδοτική σύνταξη.

*Ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ που θα βγει στη σύνταξη το 2025, με αύξηση 5% από τον Δείκτη μισθών θα έχει συντάξιμο μισθό 2.100 ευρώ. Με 40 χρόνια ασφάλισης θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη βγαίνει στα 1.050 ευρώ. Αν οι αποδοχές του αυξάνονταν με τον πληθωρισμό του 2024 (2,.9%) ο συντάξιμος μισθός θα ήταν 2.060 ευρώ και η ανταποδοτική σύνταξη 1.030 ευρώ. Το κέρδος από το νέο σύστημα είναι 20 ευρώ επιπλέον στην ανταποδοτική σύνταξη.

Όσο πιο πάνω κινηθούν οι μισθοί το 2024 τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση που θα “μεταφερθεί” στην ανταποδοτική σύνταξη των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν το 2025 και τα επόμενα έτη.

Πηγή: capital.gr-Κώστας Κατίκος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments