Οικονομία

«Τυφλό» το ΣΔΟΕ στους ελέγχους: Δεν «βλέπει» τα στοιχεία της Εφορίας

«Τυφλό» το ΣΔΟΕ στους ελέγχους: Δεν «βλέπει» τα στοιχεία της Εφορίας

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Για να λάβει το ΣΔΟΕ στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, που οδηγεί σε μεγάλη απώλεια χρόνου.

Αποκομμένο από τη βάση δεδομένων του Taxisnet και της ΑΑΔΕ είναι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σχεδόν 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το οποίο ασχολείται με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο και εκτός πραγματικότητας, για να λάβει το ΣΔΟΕ στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, που προβλέπει την υποβολή αιτήματος στην ΑΑΔΕ, καθώς δεν έχει online πρόσβαση.

Συγχρόνως αποκαλύπτεται πως δεν υφίσταται λειτουργική διασύνδεση, μεταξύ των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, των Υπηρεσιών Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), των Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛΚΕ) και των ΔΟΥ.

Όταν πρόκειται για τον έλεγχο μιας υπόθεσης από έναν εκ των ανωτέρω μηχανισμών, η ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται μέσω των «Δελτίων Πληροφοριών» τα οποία μέχρι να εκδοθούν, να ζητηθούν και να αποσταλούν, έχει χαθεί, φυσικά, πολύτιμος χρόνος.

Στην πράξη αυτό σημαίνει καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία των ελέγχων, μεγάλων φορολογικών υποθέσεων ή περιπτώσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και απάτης, με τον κίνδυνο της παραγραφής τους, και τη μη ολοκλήρωσή τους.

Τη δυσλειτουργικότητα αυτή που κατήγγειλαν οι εφοριακοί υπάλληλοι, υπόσχεται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από την υποβολή σχετικών ερωτημάτων σε αρμόδιους παράγοντες.

Οι δυσλειτουργίες

Τις δυσκολίες πρόσβασης του ΣΔΟΕ στα δεδομένα της ΑΑΔΕ, κατήγγειλε η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών, σε ανοικτή επιστολή προς τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Το Σ.Δ.Ο.Ε. είναι μια ελεγκτική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και εκτός Α.Α.Δ.Ε., οι υπάλληλοι του οποίου ανήκουν στην ίδια Ομοσπονδία με τους υπαλλήλους αυτής. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς κλπ. Αυτή τη στιγμή, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, οι εν λόγω υπάλληλοι δεν έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές της Α.Α.Δ.Ε. κάτι που θα διευκόλυνε το έργο τους στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».

Επίσης, σε άλλα σημεία της επιστολής σημειώνουν πως στις προτεραιότητες της ηγεσίας της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πρέπει να ενταχθούν:

Η ενίσχυση του Σ.Δ.Ο.Ε. παρέχοντας του πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα της Α.Α.Δ.Ε.. Η Α.Α.Δ.Ε. θα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι ως τροχοπέδη και ανταγωνιστικά σε υπηρεσίες σαν το Σ.Δ.Ο.Ε.. Η αρμονική και λειτουργική διασύνδεση των υπηρεσιών ΣΔΟΕ, ΥΕΔΔΕ, ΕΛΚΕ και ΔΟΥ. Δεν νοείται εν έτει 2024 αυτές οι υπηρεσίες να επικοινωνούν με δελτία πληροφοριών που οδηγούν σε μεγάλη χρονική υστέρηση ως προς την ολοκλήρωση τους. Ο ρόλος του ΣΔΟΕ Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε να λειτουργεί στις 10 Απριλίου 1997, τον Ιούλιο του 2005 μετονομάστηκε σε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ), αλλά τον Απρίλιο 2010 επέστρεψε στην παλαιά ονομασία, «ΣΔΟΕ».

Αποστολή της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γ.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε.) είναι:

Η αποκάλυψη και καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος, Ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων, της κατοχής και διακίνησης απαγορευμένων ή υπό ειδικό καθεστώς ειδών και ουσιών, Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που σχετίζονται με τις εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, Η αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς και απάτης, Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που αναφέρονται στην προστασία της δημόσιας περιουσίας, με σκοπό την πρόληψη των σχετικών παραβάσεων και παράνομων πράξεων, την οικειοθελή συμμόρφωση των υπόχρεων, τη δίωξη των υπευθύνων παραβατών. Η προστασία γενικότερα των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας, του κοινωνικού συνόλου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Οι καταγγελίες Βασική πηγή πληροφοριών του ΣΔΟΕ είναι οι καταγγελίες που υποβάλλονται από πολίτες με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

Οι καταγγελίες στο ΣΔΟΕ μπορούν να γίνουν προφορικά ή γραπτά, επώνυμα ή ανώνυμα, με τους ακόλουθους τρόπους:

Υποβολή με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του Σ.Δ.Ο.Ε. (Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, γρ. 401- 4ος όροφος) Αποστολή μέσω ταχυδρομείου (Ταχ. Δ/νση: Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, Τ.Κ. 118 53 ΑΘΗΝΑ) Αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) Τηλεφωνικά στο τηλ. 1517 Όλες οι καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες αξιολογούνται (με τα ίδια κριτήρια) από Αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου, να κριθεί η σπουδαιότητα τους και ο βαθμός προτεραιότητας για τη διερεύνηση τους.

Επίσης, ο καταγγελλόμενος νομιμοποιείται, υπό προϋποθέσεις, να λαμβάνει γνώση της καταγγελίας. Σημειώνεται πως οι πιο εύστοχες και αποδοτικές, κατά τον έλεγχο, καταγγελίες είναι εκείνες που προέρχονται από πρώην συνεταίρους, πρώην συζύγους και πρώην υπαλλήλους λογιστηρίων των επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments