Πολιτική

Με το βλέμμα στην Κύπρο, ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων

Με το βλέμμα στην Κύπρο, ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το Κυπριακό αναμένεται να κυριαρχήσει στις ενημερωτικές συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με φόντο και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στον απόηχο της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, αλλά και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το κλίμα έντασης με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το Κυπριακό αναμένεται να κυριαρχήσει στις ενημερωτικές συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με φόντο και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά και στο τετ α τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τον βηματισμό τους μετά και την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναμένοντας και τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών προς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για τα επόμενα βήματα, ώστε να αναζητηθεί κοινό έδαφος για μία πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό.

Τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιέγραψε ήδη από την Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι «πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος».

Ο Μητσοτάκης στη Λευκωσία και ο Ερντογάν στα κατεχόμενα

Η έντονη διπλωματική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, συμπίπτει, όπως υπογραμμίζει η ενημερωτική σελίδα Business Daily, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τραγωδία του ’74, με τον πρωθυπουργό να δίνει το παρών στις 20 Ιουλίου στη Λευκωσία, στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής, την ίδια ημέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που τη συγκεκριμένη ημέρα Έλληνας πρωθυπουργός θα παρίσταται στις εκδηλώσεις μνήμης, σε μια ιδιαιτέρως φορτισμένη στιγμή και με δεδομένη την πρόθεση των αρχών του ψευδοκράτους – με αφορμή και την παρουσία Ερντογάν – να οργανώσουν φιέστες για την εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Ζητούμενο παραμένει αν αυτό για το οποίο συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τη διατήρηση δηλαδή του κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις, δεν θα διαταραχθεί από εθνικιστικές κορώνες και προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, κατά την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, επαναφέροντας τη θέση της Άγκυρας για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments