Πολιτική

Μηνύματα της Αθήνας σε Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία

Μηνύματα της Αθήνας σε Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Αθήνα διαβάζει προσεκτικά πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στη γειτονιά μας.

Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη γειτονιά διαβάζει με προσοχή η Αθήνα, που χαράζει τις επόμενες κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα. Να σημειωθεί εδώ πως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε σήμερα αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή και εκφράζει αισιοδοξία για τη διατήρηση της ειρήνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την Αθήνα αποστέλλεται το μήνυμα ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι κανάλια επικοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες εντάσεις λόγω διαφορών. Παράλληλα, όμως, γίνεται σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στο Κυπριακό, όπου γίνονται προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Λευκωσία το Σάββατο, την ημέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Την ίδια ημέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα, ενώ παραμένει αβέβαιο εάν θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια απαρέγκλιτη στάση.

Την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού υπογράμμισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που είχε με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Την Παρασκευή στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι έχει τη διάθεση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να φτάσουν οι δύο κοινότητες στην επανέναρξη του διαλόγου. Επίσης αυτό που ξεκαθαρίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, το οποίο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά εκπέμπει το μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να επιλύσει το Κυπριακό ζήτημα και να σταματήσει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί στην Ευρώπη. Η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο έχει ξεκινήσει επαφές και έχει συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Επίσης, η Αθήνα υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των υπογεγραμμένων συμφωνιών για την προσέγγιση της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αλβανικές αρχές έδωσαν τελικά άδεια στον φυλακισμένο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντυ Μπελέρη, ώστε να μεταβεί στο Στρασβούργο και να συμμετάσχει στην πανηγυρική εναρκτήρια σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Φ. Μπελέρης είχε υποβάλλει σχετική αίτημα και η άδειά του αρχίζει από σήμερα, ενώ με το πέρας της θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Στην Αθήνα παραμένουν σε αναμονή για να δουν πώς θα αντιδράσουν τα Τίρανα στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και οι εγγυήσεις του κοινοτικού κεκτημένου δεν αποτελούν διμερές ζήτημα, αλλά ένα αμιγώς ευρωπαϊκό ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments