Τεχνολογία

Τα απειλούμενα κητώδη του Ιονίου μελετά ειδικό εξερευνητικό σκάφος

Τα απειλούμενα κητώδη του Ιονίου μελετά ειδικό εξερευνητικό σκάφος

Πηγή Φωτογραφίας: marilles.org

Το «Βlue Panda» μελετά τον ελληνικό φυσητήρα, την πτεροφάλαινα και τον ζιφιό στην Ελληνική Τάφρο

Επιστρέφει στην Ελλάδα το «Blue Panda», το εξερευνητικό ιστιοπλοϊκό σκάφος που θα ανακαλύψει την κρυφή ζωή των βαθιά καταδυόμενων και απειλούμενων κητωδών του Ιονίου.

Η αποστολή του «Blue Panda» στο Ιόνιο και φέτος θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα και θα εξυπηρετήσει δράσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στη διεύρυνση της γνώσης μας για τα απειλούμενα είδη κητωδών της Ελληνικής Τάφρου όπως είναι ο φυσητήρας, η πτεροφάλαινα και ο ζιφιός.

Στόχος είναι επιπλέον να αναδειχθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν αλλά και η ανάγκη προστασίας μιας από τις σημαντικότερες οικολογικά θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου.

Σε μια από τις πρώτες στάσεις του στη Μεσόγειο – μετά τη Γαλλία- το «Blue Panda» της WWF, θα βρεθεί στη χώρα για 18 ημέρες, όπου και θα «σκανάρει» τα βαθιά νερά του Ιονίου, παρέχοντας γνώσεις για την άγνωστη για πολλούς Ελληνική Τάφρο και τα εντυπωσιακά είδη που αυτή φιλοξενεί.

Το πλήρωμα του Blue Panda φέτος θα απαρτίζεται από μέλη της επιστημονικής ομάδας του WWF, αλλά και την ομάδα του Tethys Research Institute, που αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους ερευνητικούς φορείς στη μελέτη κητωδών, κυρίως στη Μεσόγειο, αλλά και παγκοσμίως.

Η εξερεύνηση της Ελληνικής Τάφρου

Η Ελληνική Τάφρος είναι το τόξο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τη Ρόδο, ενώ περιλαμβάνει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου που είναι το φρέαρ των Οινουσσών με βάθος τα 5.121 μέτρα.

Η γεωλογική μορφολογία της περιοχής, καθιστά την Ελληνική Τάφρο ένα ιδανικό καταφύγιο για μια πληθώρα από σπάνια θαλάσσια είδη, όπως είναι τα κητώδη, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά».

Εστιάζοντας στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, μια περιοχή ελάχιστα μελετημένη, θα υλοποιηθούν ερευνητικές δράσεις για απειλούμενα θαλάσσια είδη που κολυμπούν στην περιοχή, όπως ο φυσητήρας, η πτεροφάλαινα και ο ζιφιός. Ειδικότερα, με τη χρήση διαφορετικών επιστημονικών μεθόδων όπως είναι η οπτική παρατήρηση και η χρήση δορυφορικών πομπών, θα συλλεχθούν δεδομένα για την παρουσία, τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις των ειδών αυτών.

Πέραν των ερευνητικών εργασιών, στόχος της αποστολής είναι και η προώθηση της ανάγκης για αποτελεσματική προστασία, εφαρμογή και υιοθέτηση χωρικών μέτρων στην Ελληνική Τάφρο. Η αυξημένη ναυτιλιακή κίνηση, ο υποθαλάσσιος θόρυβος που προκαλείται από τις σεισμικές δοκιμές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και οι ναυτικές ασκήσεις, η μείωση της τροφής, η υποβάθμιση των οικοτόπων, και η ρύπανση αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες πιέσεις που υφίσταται η περιοχή και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προστασία των κητωδών.

Η ερευνητική αποστολή θα ολοκληρωθεί στο κεντρικό λιμάνι της Ζακύνθου όπου το διήμερο 31 Ιουλίου- 1η Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές στο κοινό δράσεις στο σημείο όπου θα προσδέσει το σκάφος. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Blue Panda από μέλη του πληρώματος, να συζητήσουν με την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και του Tethys Research Institute, να γνωρίσουν τα μοναδικά είδη της περιοχής και να ενημερωθούν για την αξία της Ελληνικής Τάφρου και την ανάγκη προστασίας της

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments