Γεωπολιτικά

Ορμπάν σε ρόλο “αγγελιοφόρου” Τραμπ με επιστολή στους 27- “Έχει βάσιμα σχέδια για τερματισμό του πολέμου”

Ορμπάν σε ρόλο “αγγελιοφόρου” Τραμπ με επιστολή στους 27- “Έχει βάσιμα σχέδια για τερματισμό του πολέμου”

Πηγή Φωτογραφίας: Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds a news conference after the parliamentary election in Budapest, Hungary April 6, 2022. REUTERS/Bernadett Szabo

"Έχει βάσιμα σχέδια για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας"

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα απαιτήσει γρήγορα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και έχει αναπτύξει “βάσιμα σχέδια” για να το κάνει, ισχυρίζεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σε επιστολή του προς τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από ιδιωτικές συζητήσεις με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Αυτή η προοπτική σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου την άμεση διπλωματική επικοινωνία με τη Ρωσία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις “υψηλού επιπέδου” με την Κίνα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ιδιωτική επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, μετά από διαβουλεύσεις στη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο Όρμπαν ανέφερε επίσης στην επιστολή ότι, με βάση τις πρόσφατες συζητήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η “γενική παρατήρηση” του είναι “ότι η ένταση της στρατιωτικής σύγκρουσης θα κλιμακωθεί ριζικά στο εγγύς μέλλον”.

Το γραφείο του Όρμπαν αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όταν ερωτήθηκε από τους Financial Times, οι οποίοι έλαβαν γνώση της επιστολή του. Η προεκλογική ομάδα του Τραμπ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Τα ταξίδια του για να δει τον Πούτιν, τον Σι και τον Τραμπ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έχουν εξοργίσει τους συμμάχους του στο μπλοκ των 27 και στο ΝΑΤΟ.

Πολλοί φοβούνται ότι η υποστήριξη του Ορμπάν για μια ειρηνευτική διευθέτηση, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει τεράστια τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας παίζει το παιχνίδι του Κρεμλίνου και υπονομεύει τη δυτική αποφασιστικότητα για υποστήριξη της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια ειρηνευτική πρωτοβουλία από τον [Τραμπ] μέχρι τις εκλογές. Μπορώ ωστόσο με βεβαιότητα να δηλώσω ότι λίγο μετά την εκλογική του νίκη, δεν θα περιμένει μέχρι την ορκωμοσία του, αλλά θα είναι έτοιμος να ενεργήσει αμέσως ως μεσολαβητής υπέρ της ειρήνης”, έγραψε ο Ορμπάν στην επιστολή του που εστάλη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και σε άλλους ηγέτες της ΕΕ. “Έχει λεπτομερή και τεκμηριωμένα σχέδια γι’ αυτό”.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προβλέψει τη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ, είπε ο Όρμπαν, και είτε να αγκαλιάσει την ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είτε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας.

Ο JD Vance, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Οχάιο που ο Τραμπ επέλεξε τη Δευτέρα ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του, χρησιμοποίησε ένα άρθρο γνώμης στους FT τον Φεβρουάριο για να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος της στήριξης της Ουκρανίας.

Ο Ορμπάν έγραψε στην επιστολή του: “Είμαι περισσότερο από πεπεισμένος ότι σε πιθανή νίκη του Προέδρου Τραμπ, το ποσοστό της οικονομικής επιβάρυνσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα μεταστραφεί σημαντικά εις βάρος της ΕΕ όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας”.

“Η ευρωπαϊκή μας στρατηγική στο όνομα της διατλαντικής ενότητας έχει αντιγράψει την φιλοπολεμική πολιτική των ΗΠΑ”, αναφέρει ακόμη ο Ορμπάν.

“Δεν είχαμε μέχρι τώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατηγική ή σχέδιο πολιτικής δράσης. Προτείνω να συζητήσουμε εάν η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι λογική στο μέλλον”.

Σημειώνει ακόμη προς τους ηγέτες της ΕΕ: ​​”Μπορούμε να βρούμε ένα παράθυρο ευκαιρίας με ισχυρή ηθική και λογική βάση για να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική μας”…[και] να καταβάλουμε προσπάθειες να μειώσουμε τις εντάσεις ή/και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και/ή την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων”.

Η περιγραφή του Όρμπαν για το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία συνάδει με ένα έγγραφο πολιτικής για τη σύγκρουση που γράφτηκε από δύο συμμάχους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν ανώτερους ρόλους εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνησή του εάν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το σχέδιο των Keith Kellogg και Fred Fleitz του America First Policy Institute πρότεινε οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να ενισχύουν την άμυνα της Ουκρανίας, αλλά η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια να συνδεθεί με την απαίτηση το Κίεβο να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments