Διεθνή

Τα αναπάντητα ερωτήματα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Τα αναπάντητα ερωτήματα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Γιατί ο 20χρονος δράστης με το όπλο μπόρεσε να στοχεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού φέρεται να είχε εντοπιστεί νωρίτερα από τους πράκτορες λόγω της ύποπτης συμπεριφοράς του;

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας το Σάββατο, λίγες ημέρες προτού αποδεχθεί την επίσημη υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, σε μια επίθεση που θα πυροδοτήσει περαιτέρω το πολιτικό χάσμα των ΗΠΑ και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κενά ασφαλείας.

Ο 78χρονος Τραμπ μόλις είχε ξεκινήσει μια προεκλογική ομιλία στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί που χτύπησαν το δεξί αφτί του πρώην προέδρου και γέμισαν με αίμα στο πρόσωπό του.

Ο Τραμπ έσκυψε κάτω από το πόντιουμ, τα μέλη της προσωπικής του φρουράς έπεσαν επάνω του, όμως εκείνος σταμάτησε για λίγο, σήκωσε τη γροθιά του και φώναξε τρεις φορές «Πολεμήστε» καθώς οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας τον κατέβαζαν από το βάθρο. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του και δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό.

Ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών ο 20χρονος

Το FBI αναγνώρισε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από την Πενσιλβάνια ως δράστη, «μοναχικό λύκο». Ηταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός, σύμφωνα με τα αρχεία ψηφοφόρων της Πολιτείας, και είχε κάνει δωρεά 15 δολαρίων σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης των Δημοκρατικών σε ηλικία 17 ετών. Οι Αρχές αναζητούν ακόμα το κίνητρό του, με γνωστούς του να τον περιγράφουν ως «μοναχικό αλλά όχι περίεργο».

Στην ταράτσα του κτιρίου από όπου πυροβόλησε ανέβηκε με ένα ημιαυτόματο AR-15, μια εκδοχή του στρατιωτικού Μ-16. Δευτερόλεπτα αφότου πυροβόλησε τον Τραμπ, αλλά και στο πλήθος, σκοτώνοντας ένα άτομα και τραυματίζοντας άλλα δύο, ελεύθεροι σκοπευτές τον εντόπισαν και τον εξουδετέρωσαν. Οι Αρχές εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του Κρουκς, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ενώ διαπίστωσαν ότι το όπλο που χρησιμοποίησε είχε αγοραστεί από τον πατέρα του.

Τα ερωτήματα παραμένουν

Η Μυστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της αρνήθηκε τις κατηγορίες ορισμένων υποστηρικτών του Τραμπ ότι είχε απορρίψει τα αιτήματα του επιτελείου του πρώην προέδρου για πρόσθετη ασφάλεια. Ο εκπρόσωπος της Yπηρεσίας, Aντονι Γκουλιέλμι, τόνισε ότι «στην πραγματικότητα, πρόσφατα η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ πρόσθεσε προστατευτικούς πόρους και δυνατότητες στις λεπτομέρειες ασφαλείας του πρώην προέδρου».

Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν γιατί ο νεαρός με το όπλο δεν εντοπίστηκε νωρίτερα και μπόρεσε να στοχεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε ακόμα και να χάσει τη ζωή του εάν η βολή είχε διαφορά μερικών εκατοστών. Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός, σύμφωνα με το CNN, ότι ο δράστης είχε εντοπιστεί από τις Αρχές από νωρίς, λόγω της ύποπτης συμπεριφοράς του κοντά στον ανιχνευτή μετάλλων. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πράκτορες έλαβαν εντολή μέσω ασυρμάτου να τον παρακολουθούν – κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν έγινε επιτυχώς.

«Αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από ποτέ να σταθούμε ενωμένοι και να δείξουμε τον αληθινό μας χαρακτήρα ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι και μην επιτρέποντας στο κακό να νικήσει» έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social την Κυριακή.

Η σύζυγός του Μελάνια ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Χ το εξής σχόλιο: «Ενα τέρας προσπάθησε να σβήσει το πάθος του Ντόναλντ, το γέλιο του, την εφευρετικότητά του, την αγάπη του για τη μουσική και την ενέργειά του.

Οταν είδα αυτή τη σφαίρα να χτυπά βίαια τον άνδρα μου, τον Ντόναλντ, κατάλαβα ότι η ζωή μου και η ζωή του Μπάρον (σ.σ.: του γιου τους) ήταν στα πρόθυρα μιας καταστροφικής αλλαγής. Ας θυμόμαστε ότι οι διαφορετικές απόψεις, οι πολιτικές και τα πολιτικά παιχνίδια είναι μικρότερης σημασίας από την αγάπη. Ας ενωθούμε, τώρα!».

Καταδίκασαν την απόπειρα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε άμεσα και επέστρεψε εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο. Δήλωσε ότι όλοι πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική βία και ότι είναι «ευγνώμων» που γνωρίζει πως ο Τραμπ, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά, ήταν ασφαλής. «Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους βία στην Αμερική» είπε. «Πρέπει να ενωθούμε ως έθνος για να το καταδικάσουμε. Είναι άρρωστο, είναι άρρωστο». Ηγέτες από όλον τον κόσμο έσπευσαν να καταδικάσουν την απόπειρα δολοφονίας, καταγγέλλοντας την πολιτική βία και στέλνοντας ευχές για γρήγορη ανάρρωση. Μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι «η πολιτική βία, όπως και κάθε άλλη μορφή της, δεν έχει καμία θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες».

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments