Nέα της αγοράς

Axia: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Axia: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Με βάση τα παραπάνω, η Axia επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με νέες υψηλότερες τιμές - στόχους.

Με τον τίτλο “Ελληνικές τράπεζες: Όμορφα πράγματα” (Greek Banks: Beautiful things) η Axia συνεχίζει να δηλώνει “αγοραστής” των μετοχών τους και προχωρά στην αναβάθμιση των τιμών – στόχων που δίνει, βλέποντας περιθώριο ανόδου έως και 53% στο ταμπλό του Χ.Α.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει καλές επιδόσεις φέτος, με τον τραπεζικό δείκτη του Χ.Α. να καταγράφει κέρδη +20%, σε γενικές γραμμές να ευθυγραμμίζεται με τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών, καθώς ο κλάδος οδηγείται από ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και κινείται προς βιώσιμες αποδόσεις, όπως σημειώνει η Axia.

Η άποψή της είναι ότι αυτή η επίδοση θα συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις της υποδηλώνουν ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) θα παραμείνουν ανθεκτικά παρά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η εκκαθάριση των ισολογισμών θα συνεχιστεί και καθώς το κόστος του κινδύνου μειώνεται. Όσον αφορά το κόστος κινδύνου, οι τράπεζες θα πρέπει εύκολα να ξεπεράσουν τα επιχειρηματικά σχέδια και τις εκτιμήσεις λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών των ακινήτων.

Μια άλλη βασική πτυχή, όπως τονίζει η Axia, είναι η σημασία της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου, καθώς μετά το πράσινο φως της ρυθμιστικής αρχής για επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στη διανομή μερισμάτων, θεωρεί ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να επιβραβεύουν τους μετόχους μέσω ενός συνδυασμού αυξημένης αξίας και αυξημένων δεικτών πληρωμών σε συνδυασμό με πιθανές επαναγορές.

Το πλεονάζον κεφάλαιο μπορεί να αναπτυχθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε επαναδιαμόρφωση χαρτοφυλακίων, της συμμετοχής σε διασυνοριακές κοινοπραξίες, της πραγματοποίησης εξαγορών σε βασικές αγορές, της επιτάχυνσης της απόσβεσης των DTCs, της ίδρυσης κοινοπραξιών ή της επένδυσης σε επιχειρήσεις fintech .

Με βάση τα παραπάνω, η Axia επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με νέες υψηλότερες τιμές – στόχους.

– Για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,50 ευρώ (από 2,30 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 53%

– για την Eurobank στα 3,00 ευρώ (από 2,50 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 47%

– για την Εθνική στα 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 35%

– και για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ (από 5,00 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 45%.

Ειδικά σε ότι αφορά τα επιτοκιακά έσοδα, η ανάλυση της Axia εμβαθύνει σε πολλούς παράγοντες NII, συμπεριλαμβανομένων των εξυπηρετούμενων δανείων, των επενδυτικών τίτλων που υποστηρίζουν την κερδοφορία προσθέτοντας στα έσοδα και αντισταθμίζοντας τα ψηλότερα κόστη χρηματοδότησης χονδρικής και καταθέσεων που έχουν παρουσιάσει ελαφρά μόνο αύξηση αλλά παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας τα ισχυρά θεμέλια του τραπεζικού τομέα. Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν πτώση 4% σε μέσο όρο ετησίως το 2024, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναβαθμίσεις από τους αναλυτές.

Αν και σημειώθηκε ελαφρά μείωση ΝΙΙ το α’ τρίμηνο λόγω του κόστους αντιστάθμισης και έκδοσης, καθώς και μιας μικρότερης από το αναμενόμενο εξομάλυνσης των spreads, υπήρξε αξιοσημείωτη θετική δυναμική που είναι πιθανό να συνεχιστεί, σημειώνει ο οίκος. Οι ελληνικές τράπεζες αναφέρουν ήδη ότι το guidance για ολόκληρο το έτος θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Παρά τα συνήθη εποχιακά μοτίβα, οι προοπτικές ανάπτυξης δανείων παραμένουν ισχυρές, με προσδοκίες για ένα ισχυρό pipeline που θα οδηγήσει σε πάνω από 5% ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η αύξηση αναμένεται να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλοποίηση των NII καθώς τα επιτόκια μειώνονται.

Σε ότι αφορά το κόστος κινδύνου, η Axia επισημαίνει ότι οι τράπεζες έδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, όπως αποδεικνύεται από τον περιορισμένο και αμελητέο σχηματισμό NPE (μέχρι το α τρίμηνο του 24ου). Κατά συνέπεια, το guidance για το έτος που ανακοινώθηκε από τις διοικήσεις φαίνεται να είναι αρκετά συντηρητικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments