Οικονομία

Νέα βόμβα για επιχειρήσεις και αγρότες: Θα κληθούν να επιστρέψουν 110 εκατ. ευρώ για το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ

Νέα βόμβα για επιχειρήσεις και αγρότες: Θα κληθούν να επιστρέψουν 110 εκατ. ευρώ για το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh όταν έπρεπε να πληρώνουν 17 ευρώ/MWh.

Ένα ποσό της τάξης των 110 εκατ. ευρώ που είχαν λάβει ως μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να τα δικαιούνται θα κληθούν να επιστρέψουν επιχειρήσεις και αγρότες το επόμενο διάστημα. Το θέμα αποκαλύπτει επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 – 2020, όπου αποκαλύπτεται εκ των υστέρων ότι για μια σειρά από κλάδους επιχειρήσεων ,αλλά και αγρότες, είχε χρεωθεί μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται.

Όπως αναφέρει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ ο αναδρομικός έστω καταλογισμός της ορθής χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ σε καταναλωτές οι οποίοι δεν δικαιούντο μειωμένης χρέωσης όχι μόνο για τα έτη 2019 και 2020, αλλά και για το 2021 για το οποίο έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και πολλούς μήνες, είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί σαφή καταστρατήγηση της εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό που προκύπτει ως επιστροφή φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ και αφορά συνολικά σε 150 χιλιάδες παροχές, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις της μέσης τάσης όπως σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα, βιοτεχνίες κλπ αλλά και αγρότες.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/MWh όταν έπρεπε να πληρώνουν 17 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι οι νέες Κατευθυντήριες περιορίζουν την εφαρμογή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ μόνο σε επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους και δεν επιτρέπουν πλέον την επέκταση της εφαρμογής του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών (grandfathering), δυνατότητα που παρείχε η προηγούμενη εγκριτική και της οποίας δυστυχώς έγινε μεγάλη κατάχρηση τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΛΑΠΕ να εμφανίζει έλλειμμα, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της.

Όταν τα ποσά καταλογιστούν τότε θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος που θα εισπραχθούν με πιο πιθανό το σενάριο αυτό να γίνει με τη διαδικασία των δόσεων αφού το ύψος των επιστροφών είναι μεγάλο ανά δικαιούχο.

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ κρίνεται απαράδεκτο η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ να γίνεται ακόμη και σήμερα με κριτήριο την τάση του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής (λανθασμένη τιμή χρέωσης exante), γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία του προβλήματος, ήτοι ότι η τελική ορθή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται μόνο για όσους εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ (expost).

Όπως προσθέτει η ΕΒΙΚΕΝ η υποχρεωτική συμμόρφωση με τις νέες κατευθυντήριες, ότι δηλαδή πλέον μόνον επιλέξιμοι βιομηχανικοί κλάδοι δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, δίνει τη δυνατότητα και πρέπει η νέα ΥΑ να καθορίσει exante τους επιλέξιμους κλάδους, ώστε η χρέωση να γίνεται ορθά από την πηγή.

Πηγή: capital.gr

Δημοσιογράφος: Χάρης Φλουδόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments