Οικονομία

Πόθεν Εσχες: Αυτόματη πλέον η συμπλήρωση της περιουσιακής κατάστασης -Οι αλλαγές που φέρνει νέο νομοσχέδιο

Πόθεν Εσχες: Αυτόματη πλέον η συμπλήρωση της περιουσιακής κατάστασης -Οι αλλαγές που φέρνει νέο νομοσχέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Παράλληλα, σκοπός του είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των ελέγχων, καθώς και η διευκόλυνση των ελεγκτικών οργάνων στην άσκηση του ελεγκτικού έργου και στην επίτευξη των ελεγκτικών στόχων τους, μέσω της καθιέρωσης της υποχρέωσης άντλησης των στοιχείων των δηλώσεων από τους ελεγχόμενους, με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας, όπου αυτή παρέχεται.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων Πόθεν Εσχες περιλαμβάνει, νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να καταστεί περισσότερο φιλικό προς τους υπόχρεους μέσω της αύξησης, αφενός, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που διαλειτουργούν με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr, και, αφετέρου, μέσω της αύξησης των πεδίων των δηλώσεων που συμπληρώνονται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας.

Παράλληλα, σκοπός του είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των ελέγχων, καθώς και η διευκόλυνση των ελεγκτικών οργάνων στην άσκηση του ελεγκτικού έργου και στην επίτευξη των ελεγκτικών στόχων τους, μέσω της καθιέρωσης της υποχρέωσης άντλησης των στοιχείων των δηλώσεων από τους ελεγχόμενους, με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας, όπου αυτή παρέχεται.

Αυτόματη συμπλήρωση

Με το νέο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα άντλησης όλων των δεδομένων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης με αυτόματο τρόπο και η κατάργηση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής επισύναψης τους.

Για όσα στοιχεία δεν παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσής τους αυτόματα οι υπόχρεοι έχουν την ευθύνη την ευθύνη για την ορθή και πλήρη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών στα αντίστοιχα πεδία, καθώς και την υποχρέωση επισύναψης των σχετικών δικαιολογητικών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

α) Tην πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, καθώς και των σχετιζόμενων με αυτές στοιχείων από υπόχρεους και συμβολαιογράφους,

β) την πρόβλεψη αυτοτελούς υποχρέωσης των συζύγων, εν διαστάσει συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του ν. 4356/2015 (Α’ 181), σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων,

γ) την δυνατότητα άντλησης όλων των δεδομένων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης με αυτόματο τρόπο και η κατάργηση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής επισύναψης τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος,

την πρόβλεψη περί ενός μόνο οργάνου ως αρμόδιου για τον έλεγχο των δηλώσεων, καθώς και ειδικών ελεγκτικών οργάνων, οι αρμοδιότητες των οποίων κατανέμονται ύστερα από απόφασή του,

ε) την θέσπιση συγκεκριμένων αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων για την επιλογή των δηλώσεων προς έλεγχο, στ) η εισαγωγή ετήσιου ελεγκτικού στόχου για το όργανο ελέγχου με τη μορφή ελάχιστου ποσοστού (πλαφόν) ελεγχόμενων δηλώσεων,

ζ) την πρόβλεψη περί ορισμού συντονιστή ελέγχων προς επικουρία του έργου του οργάνου ελέγχου για την επίτευξη του ετήσιου στόχου, καθώς και για τον καθορισμό και την ανάθεση από αυτόν σε ορκωτούς ελεγκτές και ειδικούς επιστήμονες ελεγκτικών πράξεων, με στόχο την ενιαία μεθοδολογία ανά είδος ελέγχου, τη λεπτομερή εξέταση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των στοιχείων αυτών όταν απαιτείται, τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης, καθώς και κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται από το όργανο ελέγχου και τον Πρόεδρό του.».

Προσθήκη των πολύτιμων μετάλλων ή νομισμάτων στην απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων Η απαγόρευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της επίδοσης στο πιστωτικό ίδρυμα ή στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό της διάταξης του ανακριτή ή του βουλεύματος.

Από τότε απαγορεύεται το άνοιγμα της θυρίδας και είναι άκυρη έναντι του Δημοσίου η εκταμίευση χρημάτων, πολύτιμων μετάλλων ή νομισμάτων από τον λογαριασμό ή η εκποίηση τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Διευθυντικό στέλεχος ή υπάλληλος του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, που παραβαίνει με πρόθεση την παρούσα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή.

Εν τω μεταξύ, παράταση για τις 31 Δεκεμβρίου 2024 πήρε η υποβολή δηλώσεων Πόθεν Εσχες, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι δήλωσης Πόθεν Εσχες για τα έτη 2024 ( χρήση 2023) και 2023 ( χρήση 2022) μπορούν να την υποβάλουν μέχρι 31/12/2024.

Tέλος, το σύστημα των ετήσιων καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2024 θα ανοίξει τις Τετάρτες 17/7/2024 και 24/7/2024 για τροποποίηση και οριστικοποίηση.

Πηγή: .economistas.gr

Δημοσιογράφος: Βασίλης Κάλτσας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments