Οικονομία

Στα άκρα η κόντρα υπουργείου Οικονομικών με τους λογιστές για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Στα άκρα η κόντρα υπουργείου Οικονομικών με τους λογιστές για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στα άκρα η κόντρα υπουργείου Οικονομικών με τους λογιστές για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του υπουργείου Οικονομικών με τους λογιστές για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία εκπνέει κανονικά στις 26 Ιουλίου 2024.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του υπουργείου Οικονομικών με τους λογιστές για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία εκπνέει κανονικά στις 26 Ιουλίου 2024. Από τη μια πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ διαμηνύουν ότι υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς να χρειαστεί να παραταθεί η προθεσμία και, από την άλλη, οι λογιστές – φοροτεχνικοί εντείνουν τις πιέσεις και προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη, κάνοντας λόγο για εργασιακή εξόντωση και οικονομική βλάβη.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 10 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν εκκαθαριστεί 4.854.138 Ε1, πράγμα που σημαίνει ότι απομένουν περίπου 1,7 εκατ. δηλώσεις. Με αυτά τα δεδομένα, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει σε ημερήσια βάση να υποβάλλονται κατά μέσον όρο 170.000 δηλώσεις, όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο η «ταχύτητα» ήταν κάτω από τις 50.000.

Στην προσφυγή τους στον Συνήγορο του Πολίτη λογιστές και φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι, λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος της ΑΑΔΕ, ο κλάδος των λογιστών καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλες δυσκολίες και δεν μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτα, ώστε να τις διεκπεραιώσει, με αποτέλεσμα την απαγορευτική αύξηση των ωρών εργασίας τους μέσα στα ήδη στενά χρονοδιαγράμματα που θέτει η φορολογική διοίκηση. Επίσης, οι λογιστές σημειώνουν ότι δημιουργούνται θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας τους και προκαλείται οικονομική βλάβη, καθώς δεν δύνανται να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις των εντολέων του.

Στην αναφορά καταγράφονται εμπλοκές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους όπως:

  • Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά.
  • Εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.
  • Το σύστημα πολύ συχνά παύει να λειτουργεί.
  • Σε ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα.
  • Στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις παρατηρήθηκαν κατά το πλείστον προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερφορολόγηση, μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, αυτοκινήτων, λανθασμένη καταχώριση τόκων κ.ά., που απαιτούν υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι 26/07, καθώς αφορούν σε «διαφωνία» με την αρχικά αυτόματα υποβληθείσα. Στο μεταξύ, η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εμμένει σε ένα ανεδαφικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης, τη στιγμή που οι σχετικές διαδικασίες παρουσιάζουν κενά, ασάφειες και ελλείψεις, δοκιμάζοντας τα όρια τόσο των επαγγελματιών του κλάδου των λογιστών όσο και δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments