Οικονομία

Συνωστισμός στα σταθερά μπλε τιμολόγια – Γιατί τα “προμοτάρουν” οι πάροχοι

Συνωστισμός στα σταθερά μπλε τιμολόγια – Γιατί τα “προμοτάρουν” οι πάροχοι

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Σημειώνεται ότι τα μπλε τιμολόγια ολιγόμηνης διάρκειας εμφανίζονται ανταγωνιστικά απέναντι στα πράσινα τιμολογία.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται το τελευταίο διάστημα στα μπλε τιμολόγια θέλοντας να διασφαλίσουν σταθερό κόστος ενέργειας για τους επόμενους μήνες απέναντι στις διαφαινόμενες νέες αυξήσεις στα κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των καταναλωτών που επιλέγουν τα προσφερόμενα πακέτα μπλε τιμολογίων κυρίως αυτά που έχουν ολιγόμηνη διάρκεια και είναι τα πιο ανταγωνισιτκά από πλευράς κόστους. Την τάση αυτή, ενισχύουν και οι ίδιες οι εταιρείες, οι οποίες προτείνουν στους πελάτες που επικοινωνούν με τα call centers να επιλέξουν τα σταθερά μπλε πακέτα αντί των κυμαινόμενων κίτρινων και πράσινων τιμολογίων.

Σημειώνεται ότι τα μπλε τιμολόγια ολιγόμηνης διάρκειας εμφανίζονται ανταγωνιστικά απέναντι στα πράσινα τιμολογία.

Σε αυτά οι χρέωσεις ξεκινούν από τα 8,8 λεπτά/KWh και φτάνουν μέχρι τα 12,9 λεπτά/KWh με πάγια από τα 7 έως τα 9,9 ευρώ. Μάλιστα οι περισσότερες εταιρείες διατήρησαν σταθερές τις τιμές των μπλε τιμολογίων και για το μήνα Ιούλιο, ώστε να παραμείνουν αυτά ελκυστικά για τους καταναλωτές που θα θελήσουν τώρα να επιλέξουν αυτή τη λύση. Έτσι ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, μπορεί να πετύχει μηνιαία χρέωση της τάξης των 33 ευρώ όταν αντίστοιχα στα πράσινα τιμολόγια η μηνιαία χρέωση βρίσκεται στα 55 ευρώ (μέση τιμή πράσινων τιμολογίων για τον Ιούλιο 16,7 λεπτά η κιλοβατώρα).

Καθώς λοιπόν η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στέλνει σήμα νέων αυξήσεων στα κυμαινόμενα τιμολόγια για τον Αύγουστο, οι καταναλωτές επιλέγουν τη λύση των σταθερών τιμολογίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μπλε τιμολόγια δίνουν και στις εταιρείες πλεονέκτημα: καταρχάς διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους θα παραμείνουν στον ίδιο πάροχο για το επόμενο χρονικό διάστημα και δε θα μετακομίσουν σε κάποιον άλλο πάροχο, που πιθανόν να προσφέρει πιο φθηνό πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο. Επίσης οι εταιρείες μπορούν να οργανώσουν καλύτερα τις αγορές ενέργειας καθώς μπορούν να κλείσουν συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος και να επιτύχουν σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν σταθερά περιθώρια κέρδους και θωρακίζονται και οι ίδιες οι εταιρείες απέναντι στη μεταβλητότητα της χονδρεμπορικής αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η μεταβλητότητα των τιμών και η προοπτική των νέων αυξήσεων για τους επόμενους μήνες “στέλνει” όλο και περισσότερους πελάτες στη λύση των σταθερών μπλε τιμολογίων.

Πηγή: capital.gr

Δημοσιογράφος: Χάρης Φλουδόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments