Policy Briefs

Η φον ντερ Λάιεν θα μπορέσει να πείσει τους ευρωβουλευτές;

Η φον ντερ Λάιεν θα μπορέσει να πείσει τους ευρωβουλευτές;

Πηγή Φωτογραφίας: Table Media

Κρίσιμη η ομιλία της υποψήφιας για επανεκλογή.

Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη (18 Ιουλίου) θα είναι κρίσιμη για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να επανεκλεγεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά για να πειστούν όλοι οι ευρωβουλευτές του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένα κεντρικά ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές της ΕΕ.

Για να επαναδιοριστεί, ο απερχόμενος πρόεδρος θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία (361 ψήφους επί 720) των ευρωβουλευτών. Μπορεί να υπολογίζει πιθανώς στις ψήφους του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού που αποτελείται από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και τους φιλελεύθερους της Renew Europe, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι (Πράσινοι/EFA) έχουν επίσης εκφράσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συνασπισμό υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Εάν τα μέλη αυτών των πολιτικών ομάδων την ψηφίσουν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει μια ασφαλή πλειοψηφία, αλλά δεδομένου ότι η ψηφοφορία γίνεται με μυστική ψηφοφορία, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αυτοτέλεια.

Επιπλέον, εντός του συνασπισμού υπέρ της ΕΕ, ο οποίος είναι πολιτικά δεσμευμένος να παραμείνει ενωμένος απέναντι στην άνοδο των ακροδεξιών μπλοκ, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σαφήνειας, ακόμη και απόκλιση, σε ορισμένες πολιτικές.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αποστασίας εντός του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει επομένως να είναι πολύ προσεκτική κατά την ομιλία της που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Η αναθεώρηση της de facto απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ το 2035 έχει αναδειχθεί ως μήλο της έριδος εντός του τριμερούς συνασπισμού.

Το προσχέδιο “Σχέδιο 5 σημείων” του ΕΛΚ υποδεικνύει ότι η ομάδα θέλει να αναθεωρήσει την απαγόρευση και το μέλος του ΕΛΚ της Γερμανίας CDU/CSU την έχει καταστήσει θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας .

Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν θέσει τη διατήρηση της απαγόρευσης βασικό αίτημα για την επόμενη Επιτροπή.

Το στοίχημα είναι επίσης υψηλό για το Renew. Αν και οι φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης και η ομάδα δεν αναφέρεται σε αυτήν στο προσχέδιο προτεραιοτήτων πολιτικής της για το επόμενο νομοθετικό σώμα (2024-2029) , μέλη του Γερμανικού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) ακούστηκαν για αυτό το θέμα.

Πράγματι, την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών του FDP, Volker Wissing, έγραψε στο X ότι οποιαδήποτε άρνηση αναθεώρησης της απαγόρευσης θα συνιστούσε «γιγαντιαία εκλογική απάτη» από την πλευρά της Ursula von der Leyen.

Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είναι διχασμένη στο θέμα. Λίγες αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν ρητά την άρση της απαγόρευσης, ενώ εταιρείες όπως η Volvo, η Renault και άλλες μάρκες έχουν ζητήσει να παραμείνει η απαγόρευση.

Οι κανόνες θα αναθεωρηθούν το 2026. Εάν η Ursula von der Leyen αποφασίσει να αποδυναμώσει ή να αναβάλει την απαγόρευση, αυτή θα είναι μια ευκαιρία να το κάνει.

Ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να σημειώσει τα κουτάκια για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την αντιμετώπιση της οικονομικής ισχύος της Κίνας και την πρόοδο στη διεύρυνση της ΕΕ, δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα προχωρήσει σε πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως ο πόλεμος στη Γάζα, που θα μπορούσε να της κοστίσει ψήφους αριστερά και δεξιά, ανάλογα με τη διατύπωση που χρησιμοποιεί στην ομιλία της.

Εάν επιμείνει πάρα πολύ στην έννοια της «Γεωπολιτικής Επιτροπής», αυτό θα μπορούσε να ενοχλήσει ορισμένους, ειδικά επειδή κατηγορήθηκε ότι πήγε πολύ μακριά στη θέση της έναντι του Ισραήλ κατά την πρώτη της θητεία.

Ο Γερμανός αναμένεται επίσης να επιχειρηματολογήσει για αυξημένες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα τα επόμενα πέντε χρόνια, ένα σημείο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν το ΕΛΚ, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι.

Ωστόσο, θα πρέπει να επιδείξει αποχρώσεις για να λάβει ή να διατηρήσει την υποστήριξη ορισμένων χωρών.

Ένα από τα βασικά σημεία θα μπορούσε να είναι η αναφορά σε πρόσφατες προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης για να ασκήσουν πίεση στον Πολιτικό Συνασπισμό (ΕΛΚ) του Ντόναλντ Τουσκ στην Πολωνία.

Ή η δημιουργία μιας ασπίδας αεράμυνας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, την οποία υπερασπίζονται επίσης ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να συγκεντρώσει τουλάχιστον μέρος των ψήφων της ακροδεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE), η Ursula von der Leyen θα πρέπει να επαναλάβει ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ εξετάζοντας την εξωτερική ανάθεση ασύλου διαδικασίες και την ανάπτυξη οικονομικών εταιρικών σχέσεων με γειτονικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments