Policy Briefs

Ιταλία: Τα σχέδια της Μελόνι για την Κομισιόν

Ιταλία: Τα σχέδια της Μελόνι για την Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: L' Opinion

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας στοχεύει να εξασφαλίσει μια κορυφαία θέση για τη χώρα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συζήτηση για την ψηφοφορία που διεξάγεται αυτήν την Πέμπτη επί της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Ρώμη. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι, είναι επίσης η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες που παρέμειναν αναποφάσιστες σχετικά με την υποστήριξη ή όχι προς τη φον ντερ Λάιεν.

Όπως γνωρίζουμε, στα τέλη Ιουνίου η Τζιόρτζια Μελόνι απείχε από την ψηφοφορία υπέρ της επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν.

Πρόσφατα, δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από τον διπλό ρόλο της, θέλει να αναγνωριστεί η θέση της Ιταλίας. Με άλλα λόγια, στοχεύει να εξασφαλίσει μια κορυφαία θέση για την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάθε ψήφος θα μετράει την Πέμπτη, όταν η φον ντερ Λάιεν θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωβουλευτές να της δώσουν μια δεύτερη θητεία. Δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο.

Από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στις μεταναστευτικές πολιτικές, oι αναλυτές λένε ότι διακυβεύονται τόσα πολλά για την Ιταλία που η χώρα πρέπει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με την Κομισιόν.

«Σήμερα, η Μελόνι πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες δεξιές πολιτικές δυνάμεις, επομένως πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα πίσω στη Ρώμη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί σίγουρα τις ψήφους των Αδελφών της Ιταλίας. Νομίζω ότι η Μελόνι είναι σε θέση να επηρεάσει τουλάχιστον ένα μέρος του ECR. Δεδομένου ότι ο Όρμπαν και το Vox έχουν αποχωρήσει από το γκρουπ, είναι πιο εύκολο να πείσεις αυτούς που έχουν απομείνει», σχολίασε ο Γκαετάνο Κουαλιαρέλο του Πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τόσο η Ιταλία όσο και άλλες χώρες του μπλοκ φέρουν αυξημένη ευθύνη.

«Τόσο η Ιταλία όσο και άλλα κράτη – μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτή η ψηφοφορία θα επιτρέψει στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι γρήγορα πλήρως λειτουργικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορική στιγμή που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ ασταθής. Έχουμε έναν πόλεμο στο κατώφλι μας, και ακόμη και αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από λίγες μέρες μας κάνει να καταλάβουμε ότι δεν περνάμε εύκολες στιγμές», δήλωσε ο Αντόνιο Παρέντι, εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ιταλία.

Η Τζιόρτζια Μελόνι είχε διαβεβαιώσει ότι θα αποκαλύψει τις προθέσεις της μετά την κρίσιμη συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την πολιτική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments