Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Φέρνουμε αύριο πρόγραμμα πρόσληψης 300 τραυματιοφορέων για το ΕΣΥ

Άδωνις Γεωργιάδης: Φέρνουμε αύριο πρόγραμμα πρόσληψης 300 τραυματιοφορέων για το ΕΣΥ

Πηγή Φωτογραφίας: (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)//Άδωνις Γεωργιάδης: Φέρνουμε αύριο πρόγραμμα πρόσληψης 300 τραυματιοφορέων για το ΕΣΥ

Σε συνεννόηση με τον κ. Χαρδαλιά για νοσοκομειακό σχήμα στην Α. Αττική

Αύριο ανακοινώνεται πρόγραμμα πρόσληψης 300 τραυματιοφορέων για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε απόψε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ιδιαίτερα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το πρόβλημα των ράντζων στα δημόσια νοσοκομεία,  ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «γενικά, ράντζα δεν έχουμε. Ράντζα έχουμε και παρατηρούνται στην εφημερία. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά χώρα στον ανεπτυγμένο κόσμο που να μην έχει αναμονές στις εφημερίες. Αύριο, περνάω πρόγραμμα 300 τραυματιοφορέων για το ΕΣΥ μαζί με την κ. Κεραμέως. Αύριο θα εγκριθεί το πρόγραμμα από την ΗΔΙΚΑ. Αυτοί οι πρόσθετοι τραυματιοφορείς θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση στην εφημερία.  Επίσης, δεν έχουμε πολλούς ακτινολόγους. Θα ψηφίσουμε διάταξη για να γίνεται η διάγνωση εξ αποστάσεως. Αυτό θα φέρει αποσυμφόρηση στην εφημερία. Αυτά τα μέτρα, τονίζω, θα ανακουφίσουν το σύστημα, θα το αποσυμφορήσουν, αλλά δεν επιλύουν απόλυτα το πρόβλημα».

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «έχουμε  κυρίως ελλείψεις σε οδηγούς διασώστες. Έχουμε προκηρύξει 600 θέσεις μονίμου και 600 θέσεις επικουρικού προσωπικού στα ασθενοφόρα. Αυτοί χρειάζονται εκπαίδευση, η οποία απαιτεί κάποιο χρόνο. Μιλάμε για οδηγούς διασώστες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ο Άδωνις υπογράμμισε πως «το ζήτημα μας απασχολεί. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Είμαι σε συνεννόηση με τον κύριο Νίκο Χαρδαλιά, για να έχουμε ένα άλλο σχήμα πιο ευέλικτο από αυτό που έχουμε συνήθως στη σκέψη μας. Δεν μπορώ, ωστόσο, να κάνω ανακοινώσεις απόψε».

«Κόκκινη γραμμή, η άποψη ορισμένων γιατρών ότι «δεν με ενδιαφέρει εμένα τι συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία»

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για το ζήτημα της παροχής εφημεριακού έργου στο ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, ισχυριζόμενος πως «τα νοσοκομεία της Κως, Σπάρτης, Ξάνθης και Δράμας είναι τα τέσσερα νοσοκομεία που παρουσιάζουν την πιο μεγάλη έλλειψη παθολόγων. Βγάζουμε συνεχείς προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες. Γύρω από τα νοσοκομεία υπάρχουν ιδιώτες παθολόγοι, που συντηρούν τα ιατρεία τους. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν υπάρχουν παθολόγοι, αλλά υπάρχουν ιδιώτες παθολόγοι γύρω από το νοσοκομείο. Τόσο φοβερό είναι να δώσει ένας ιδιώτης παθολόγος να δώσει δύο εφημερίες το μήνα; Οι ιδιώτες παθολόγοι δεν θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους. Εμείς κάνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές θέλουν ένα διάνυσμα χρόνου για να καρποφορήσουν. Χτίζουμε το νέο ΕΣΥ, αλλά θέλουμε, παράλληλα, να λύσουμε το άμεσο και το βραχυπρόθεσμο. Συνομιλώ, λοιπόν, συνεχώς με τους γιατρούς και με εκπροσώπους ιατρικών συλλόγων. Όταν έχεις πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη, είναι και δικό σου θέμα το αν λειτουργεί το νοσοκομείο. Ο νόμος του Θάνου Πλεύρη προβλέπει διακοπή της συνταγογράφησης αν υπάρχει σχέση με την ΗΔΙΚΑ. Η κόκκινη γραμμή είναι η άποψη ότι το τι συμβαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο δεν με ενδιαφέρει».

«Βασικός μου στόχος να βρίσκει ο ασθενής το φάρμακό του»

Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε σχετικά με τις τιμές και τις ελλείψεις σε φάρμακα και ξεκαθάρισε πως «ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία αύξηση. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σε φάρμακα σε χαμηλή τιμή. Για παράδειγμα, το λίθιο, ψυχιατρικό φάρμακο εξαιρετικά κρίσιμο για τη διπολική διαταραχή, κάνει τέσσερα ευρώ. Δυο εταιρείες έφερναν λίθιο, μια ελληνική και μια αλλοδαπή. Έτσι, σταμάτησαν να ασχολούνται με την αγορά λιθίου, γιατί δεν είχαν συμφέρον σε τόσο χαμηλή τιμή. Έτσι, πήγαμε το λίθιο κοντά στα πέντε ευρώ. Ο πρώτος υπουργός που είπε ότι πρέπει να δώσουμε αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα ήταν ο Ξανθός επί ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς υπουργός δεν έπαιρνε πρωτοβουλία, αλλά πήρα εγώ την πρωτοβουλία, γιατί θέλω κάθε ασθενής να έχει τα φάρμακά του. Οι αυξήσεις των τιμών δεν είναι απλό πράγμα. Και δεν έχω βάλει εγώ την αύξηση. Ο ΕΟΦ έπαιξε και παίζει τον κεντρικό ρόλο. Το βασικό είναι ο κόσμος να βρει το φάρμακό του, αυτό είναι το στοίχημα για εμάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments