Στην Λευκωσία βρέθηκε τη Δευτέρα ανήμερα της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος της χούντας στην Κύπρο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα.
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στη σημερινή Μαύρη Επέτειο, όπου συμπληρώνονται 50 χρόνια από το χουντικό Πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974. Εξέφρασε τον σεβασμό του προς τους μαχητές της Δημοκρατίας και την ανισότητα που αντιμετώπισαν κατά την εισβολή, καταδικάζοντας τις τουρκοκυπριακές φιέστες και την παρουσία του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση Ελλάδας και Κύπρου «με σεβασμό στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την απόλυτη καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας».
Κατά τη συνάντηση, ο Δένδιας επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν αδιαφορεί για τις απειλές κατά της Κύπρου, ανεξαρτήτως προέλευσης τους, είτε αυτές προέρχονται από κράτη είτε από τρομοκρατικές οργανώσεις. Συζητήθηκαν θέματα όπως η διμερής αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών. Επίσης, συζητήθηκε η επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, στο τραπέζι συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης και η συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάληψη της διοίκησης της Επιχείρησης «ASPIDES» από την Ελλάδα, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της τήρησης ανοικτών εμπορικών οδών και γραμμών ανεφοδιασμού στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Νίκος Δένδιας πρότεινε την προσφορά της Ελλάδας για τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, προκειμένου να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός.
Ο Πάλμας ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την κατάσταση ασφάλειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δύο υπουργοί Άμυνας αναφέρθηκαν εκτενώς στην αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για επιστροφή στις συνομιλίες, βασιζόμενοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Δένδιας επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος πιστεύουν πως η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα που θα υπερασπίζει τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο και τις αξίες του, όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου αμυντικού οικοσυστήματος που θα υποστηρίζει αυτόν τον βραχίονα.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ο Δένδιας υποστήριξε ότι «έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, την δημιουργία δηλαδή ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Το οικοσύστημα αυτό είναι ανοικτό σε φίλες χώρες και βέβαια πιο ανοιχτό από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην Κυπριακή Δημοκρατία».
«Από εδώ, από τη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να πω ότι είναι απαράδεκτο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πρωτεύουσα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρας-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να παραμένει διηρημένη επί μισό αιώνα, να υπάρχουν πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές. Και βέβαια δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζεται επί 50 χρόνια το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε ο Δένδιας.