Πολιτική

Το Μαξίμου διαμορφώνει την ατζέντα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το Μαξίμου διαμορφώνει την ατζέντα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [370790] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ, ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το επόμενο ορόσημο για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι η ΔΕΘ.

Η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου αποτέλεσε ορόσημο στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι με την έννοια της συμπλήρωσης ενός έτους της νέας τετραετίας, αλλά γιατί με το αποτέλεσμά της επανακαθόρισε ουσιαστικά στόχους και συσχετισμούς. Κάτι ανάλογο συνέβη και μάλιστα με πολύ πιο «θορυβώδη» αποτελέσματα, για το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, όχι μόνο της εγχώριας.

Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έχουν τεθεί νέες προτεραιότητες και έχει ζητηθεί η ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και στοχευμένη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, με έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας. Το επόμενο σημαντικό γεγονός είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και προγραμματισμό της κυβερνητικής ατζέντας.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι η κύρια προτεραιότητά του, καλύπτοντας έτσι όλους τους τομείς, από την ασφάλεια και την ακρίβεια μέχρι τη στέγη, το δημογραφικό, την υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η βασική αρχή είναι ότι οι ανακοινώσεις πρέπει να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, να είναι στοχευμένες και να ανταποκρίνονται σε θέματα που θεωρούνται σημαντικά για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Επίσης, πρέπει να εξασφαλίζονται οι πόροι χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους.

Στη λίστα των θεμάτων που μπορεί να συζητηθούν στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν αποκλείεται να γίνουν παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις αν χρειαστεί, αλλά αυτές δεν θα αλλάξουν την ουσία της ρύθμισης που είχε θεσπιστεί το προηγούμενο έτος, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η μορφή, που θα πάρει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, μάλιστα, τη διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων για τους δικαιούχους, που πλέον θα περιλαμβάνουν και πολίτες 40-50 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας, με τους πόρους του προγράμματος, που θα φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, να προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία. Η στεγαστική κρίση κρίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως ένα από τα θέματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, με προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», με ενίσχυση των επιδοτήσεων, που δίνονται ή οι προβλέψεις για το Airbnb.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό βρίσκεται υπό επεξεργασία και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μείωση των γεννήσεων. Αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων και την οικονομική τους ενίσχυση, όπως η εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, η αύξηση του επιδόματος τέκνων και η οικονομική στήριξη για το πρώτο και δεύτερο παιδί.

Με σκοπό όχι μόνο τη μείωση της ανεργίας, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης, η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα και κίνητρα για την εισαγωγή περισσότερων προσώπων στην αγορά εργασίας. Αυτό γίνεται παραδειγματικά με τις νέες ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εργαζομένων και την ενθάρρυνσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται ενώ λαμβάνουν και τη σύνταξή τους.

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται, τέλος, επιπλέον μέτρα για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από την ακρίβεια, με την υποστήριξη των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν αυξήσεις λόγω προσωπικών διαφορών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments