Πολιτική

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο [vid]

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο [vid]
Ο πρωθυπουργός μιλά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για την απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το κύμα των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

«Για τα μέτρα τα οποία είναι στο τραπέζι όσον αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια έξαρση των τιμών στην χονδρική αγορά του ηλεκτρικου ρεύματος και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Καθώς ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής αυτό θα χτυπήσει τους λογαριασμούς τον Αύγουστο. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να ανακουφίσουμε τους πολίτες τον Αύγουστο.

Το τέλος αυτό είναι ένας φόρος μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών τους επόμενους δυο μήνες. Αύριο θα εξηγηθεί αναλυτικά.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ

«Ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν και δεν υπάρχει πολιτικός που να μην προβάλλει αυτή την απόπειρα δολοφονίας και στη δική του πραγματικότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, κληθείς να σχολιάσει τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. «Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες. Η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει τις διαφορές ειρηνικά. Ο τοξικός λόγος σήμερα περισσεύει και οι διχαστικές γραμμές είναι όλο και πιο βαθιές. Όλοι πρέπει να πάρουν ένα μάθημα. Οι λογικές “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν δεν έχουν θέση στη δημοκρατία”» τόνισε.

Για τη φραστική επίθεση Πολάκη 

Κληθείς να σχολιάσει τη φραστική επίθεση του Παύλου Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα, ο πρωθυπουργός είπε: «Η επισήμανσή μου είναι γενική και προφανώς υπάρχει τοξικότητα στην πατρίδα μας. Ήταν αδιανόητα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη και ο ίδιος δεν είχε καν τον θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σα να μη συνέβη τίποτα».

Ο συμπεριφορές αυτές όταν εκπορεύονται από στελέχη της ΝΔ επιφέρουν κυρώσεις είπε αναφορικά με την περίπτωση Αυγενάκη. Όταν ο πολιτικός λόγος καταλήγει να είναι μια αντιδικία φωνασκούντων αυτό αφορά μόνο όσους είναι στα χαρακώματα της πολιτικής», είπε.

Για την Novartis

Για την υπόθεση Novartis είπε ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να αφαιρέσει τις κουκούλες και πλέον υπάρχουν προφανή στοιχεία που της επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο. Τόνισε ότι «αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι αθλιέστερο έχει γίνει στην πολιτική με 10 πολιτικά πρόσωπα να είναι κατηγορούμενοι σε μια υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος».

Παρακολουθήστε ζωντανά την συζήτηση εδώ:

Ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο

Για τον πληθωρισμό είπε ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα δομικό πρόβλημα. «Αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο. Σε ένα βαθμό δούλεψαν τα μέτρα. Υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά που οφείλει να ελέγξει η επιτροπή ανταγωνισμού».

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Κεντρικός στόχος πολιτικής μας η αύξηση των μισθών».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ.«Δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο που θα στερήσει χρήματα από προϋπολογισμό και θα είναι αναποτελεσματικό» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα έχει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ είπε «θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος να έρθω στη ΔΕΘ  σαν Άη Βασίλης. Η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για τις αυξήσεις στις τιμές στα ακτοπλοϊκά είπε ότι είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ, «Αναζητούμε στοιχεία και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Μας απασχολεί διότι θέλουμε συμπολίτες να μπορούν να κάνουν διακοπές».

Υγεία: Με δύο εφημερίες τον μήνα θα λυθεί το πρόβλημα

«Το ζήτημα της υποστελέχωσης σε ορισμένα νοσοκομεία μπορεί βραχυπρόθεσμα να λυθεί χωρίς ακραία μέτρα. Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία για να καλύψουμε εφημερίες. Με δύο εφημερίες το μήνα μπορεί να λυθεί. Πριν λάβουμε δραστικά μέτρα ζητώ να αναλογιστούν όλοι την κοινωνική ευθύνη. Πριν φτάσουμε να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σκληρά μέτρα κάνω έκκληση σε τοπικούς ιατρικούς συλλόγους. Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή. Κάνω μία τελευταία έκκληση και το τονίζω να λυθεί συναινετικά, ωραία το θέμα αυτό. Διαφορετικά έχουμε εργαλεία να το λύσουμε. 2 με 3 εφημερίες το μήνα τις οποίες πληρώνουμε αδρά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι χρειαζόμαστε περισσότερους παθολόγους, ακτινολόγους. «Έχουμε βελτιώσει τις απολαβές των γιατρών. Δώσαμε αύξηση 10% το 23. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες. Το όποιο ευρώ εξοικονομούμε πρέπει να διαλέξουμε που θα το διοχετεύσουμε. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση απολαβών ιατρών και γι’ αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να εκτελούν και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση.

Για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας 

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ανομίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για πρώτη φορά μία κυβέρνηση επιβάλλει το νόμο παντού.

«Όταν μία κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, κοιτάμε, παρεμβαίνουμε, στέλνει ένα μήνυμα. Για Μύκονο κάντε υπομονή λίγο ακόμα και την εικόνα που παρουσιάζει. Οι παρεμβάσεις που γίνονται, όπως οι παραλίες πως ξεκίνησε; Από πολίτες επισήμαναν παραβατικότητα και τους ακούσαμε. Η πρόοδος είναι τεράστια.

Για τις φωτιές είπε ότι ήταν τεράστιας σημασίας το γεγονός ότι οι πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδα τους. Όλα αυτά χτίζουν κοινωνικό κεφάλαιο. «Ο νόμος ισχύει για όλους, πρωτίστως για πιο ισχυρούς. Δεν θα κερδίσουμε μάχη από μία στιγμή στην άλλη αλλά την δίνουμε».

Για το Κυπριακό και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή είπε ότι το Σάββατο θα είναι δύσκολη μέρα για τους Έλληνες. Είναι μία ευκαιρία όπως κάθε τέτοια ημερομηνία, δεν είναι επέτειος, ευκαιρία αναστοχασμού τι και εμείς δεν κάναμε καλά. Ναι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έοχυμε ακόμα μία ευκαιρία για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο αποφάσεων Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Σε ότι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών είπε ότι δεν ξέρω αν Τουρκία είναι έτοιμη, αλλά επειδή Γεν. Γραμματέας έχει θέληση η Ελλάδα είναι εδώ να συνδράμει.

Ζητάμε μια ρητή δήλωση από τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας

Για τη Βόρεια Μακεδονία και τις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών είπε: «Είχε προβλήματα η συμφωνία…. Η Ελλάδα είναι τοποτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας Σκοπίων. Δεν θα υπάρξει ούτε βήμα αν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας για την ονομασία. Αυτό που έχουν υπογράψει, δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Η Ελλάδα έχει στήριξη από όλη την Ευρώπη. Η θέση μας είναι κατανοητή από όλους. 

Σε ότι αφορά τα χαρτοφυλάκια στην ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στην Μετσόλα για την εκλογή της και τόνισε ότι  ευελπιστεί πως το ίδιο θα γίνει και με Ούρσουλα. Δεν υπάρχει πλαν Β σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει για την ευρωπαική Επιτροπή εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα. Ανάλογα χαρτοφυλάκιο ανάλογα και το πρόσωπο. «Θέλω σημαντικό χαρτοφυλάκιο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη» σημείωσε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments